Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac face business in imobiliare cu bani de la concurenta

Data publicarii: 24-08-2007 | Finante-Banci

Presedintele Consiliului de Administratie al celei de-a patra banci din Romania, Dan Pascariu, este actionar la o societate comerciala care a contractat de la Alpha Bank un credit de 40 milioane de euro pentru un proiect imobiliar. Dan Pascariu, investeste in proiecte imobiliare in Capitala cu bani imprumutati de la o banca concurenta, prin intermediul unei societati comerciale la care mai este actionar si fostul membru al CA al BVB, Cristian Sima.

Actualul presedinte al Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac detine 7,38% din totalitatea pachetului de actiuni al Romfelt Real Estate, in timp ce fostul membru al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, Cristian Sima, dispune de un pachet mai mare de actiuni, nivelul detinut de acesta fiind de 18%. Societatea, care are un capital de 1,6 milioane de lei, a definitivat un proiect privitor la o investitie destul de importanta pe piata imobiliara a Capitalei.

Pentru a realiza investitia, actionarii dezvoltatorului au hotarat sa contracteze un credit bancar. Potrivit unui anunt al companiei, societatea a aprobat, in luna iulie, incheierea contractului de creditare, in urma semnarii acestuia urmand sa imprumute 40 milioane de euro de la Alpha Bank Romania. Potrivit Romfelt Real Estate, proiectul imobiliar va fi unul dedicat construirii de locuinte.

Pentru finalizarea acestuia, societatea a ales, in urma organizarii unei licitatii, ca antreprenor general firma de constructii Bogart. Creditul va fi garantat cu un teren de aproape 14.000 de metri patrati amplasat in sectorul 2 din Bucuresti si va fi acordat pe o perioada doi ani.

Conflictul de interese avantajeaza concurenta

Am fost curiosi sa aflam de ce creditele Alpha Bank sunt mai convenabile, in conditiile in care dezvoltatorul avea in structura actionariatului chiar un bancher cu experienta, reprezentant al uneia dintre cele mai importante grupuri bancare de pe piata autohtona.

Presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac, Dan Pascariu, a precizat faptul ca singurul motiv pentru care a ales sa voteze contractarea unui credit de la alta banca a fost acela al conflictului de interese, principiu care s-ar fi incalcat in cazul in care societatea prefera banii de la Unicredit Tiriac. "Statutul de presedinte al Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank imi permite sa detin actiuni in alte companii din domenii diverse de activitate".

Integral in Adevarul