Ajutorul pentru sotul supravietuitor va fi in suma fixa, in loc de procent din pensie

Data publicarii: 24-08-2007 | Economie

Ajutorul lunar acordat sotului supravietuitor va fi de 90 lei pentru pensionarii din sistemul public si de 35 lei pentru pensionarii agricultori, de la 1 ianuarie 2008, in loc de 25% din pensia sotului decedat, potrivit legii 255/2007 publicate in Monitorul Oficial. Legea care modifica prevederile referitoare la ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, stabilite de guvernul PSD in 2004, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, dupa ce acordarea acestei forme de sprijin financiar a fost amanata de trei ori de actualul guvern.

Sprijinul financiar pentru sotul supravietuitor a fost amanat ultima data, prin ordonanta de urgenta, in toamna anului trecut la elaborarea bugetului, cu precizarea ca va intra in vigoare in 2008, dar numai la o data stabilita prin hotarare a guvernului. Legea publicata in Monitorul Oficial prevede ca data de intrare in vigoare este 1 ianuarie 2008.

Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor se acorda numai celor care sunt pensionarilor din sistemul public in suma de 364 lei sau pensionarilor agricultori, in suma de 140 lei. In functie de sistemul de asigurare difera si cuantumul ajutorului, pensionarii din sistemul public primind 90 lei lunar, iar cei agricultori 35 lei lunar.

In forma initiala, actul normativ acorda sotului supravietuitorun ajutor lunar de 25% din pensia sotului supravietuitor. Fondurile pentru plata ajutorului lunar provin din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

La sfarsitul lunii iulie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca guvernul va include in bugetul pe 2008 facilitatea promovata in 2004 de PSD referitoare la ajutorul acordat sotului supravietuitor, insa nu va acorda si compensari in bani pentru tichetele CFR acordate gratuit pensionarilor, spunand ca aceasta din urma poate fi considerata ca o majorare de pensie, in timp ce majorarea prevazuta de la 1 ianuarie este destul de mare, in jur de 30%.

Declaratia ministrului a venit dupa ce presedintele PSD, Mircea Geoana, a cerut Guvernului sa aplice cele doua masuri pe care guvernul PSD le-a acordat, pe final de mandat, in 2004.

NewsIn