Evaziunea fiscala, fals paravan pentru eliminarea facturilor emise pe calculator

Data publicarii: 28-08-2007 | Economie

In spatele cererii de reintoarcere la vechiul sistem, cu monopol pe emitere, sta incapacitatea ANAF de a se adapta standardelor "suratelor" din UE, noteaza Curentul. Premierul Tariceanu afirmase recent ca evaziunea fiscala a crescut datorita desfiintarii monopolului facturilor cu cel putin 15%. Seful ANAF a profitat de conjunctura si vrea ca apele sa se reintoarca in matca din 2005, intorcand o paine buna de mancat catre Imprimeria Nationala.

Daniel Chitoiu uita insa ca evaziunea era in floare si in acele vremuri, iar actele fiscale se vindeau, la kilogram, la colt de strada. Datele statistice adunate pana acum la ANAF demonstreaza ca, scriptic, evaziunea fiscala anuleaza efectele asupra bugetului aduse de cresterea economica. Pe de alta parte, oamenii domnului Chitoiu nu recunosc faptul ca nu au capacitatea de a gestiona in mod eficient fenomenul financiar-contabil in cauza

Lipsa de eficienta a celor de la ANAF a condus la transferul responsabilitatilor privind incasarea accizelor la produsele din import in sarcina celor de la Autoritatea Vamala. In spatele cererii de reintoarcere la vechiul sistem, cu monopol pe emitere, sta incapacitatea ANAF de a se adapta standardelor "suratelor" din UE. ANAF va propune Guvernului renuntarea la facturile tiparite si revenirea la vechiul sistem de utilizare a facturilor fiscale cu regim special. Nici analistii economici, nici contabilii nu cred ca masura dorita de cei de la fisc va reduce evaziunea.

Facturile electronice, anuntate cu mare fast de reprezentantii guvernului in 2005 si salutate de mediul de afaceri, ar putea deveni o amintire. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat recent ca ponderea mare a evaziunii fiscale inregistrata in randul firmelor romanesti din morarit si panificatie se datoreaza tocmai "masurii progresiste" introduse de la 1 ianuarie 2007, care permite "o evaziune fiscala de amploare". "Cu exceptia marilor producatori, care nu isi pot permite asa ceva, foarte multi dintre producatorii mici practica evaziunea pe scara larga", a explicat premierul Tariceanu. Ca posibila solutie, seful guvernului a propus introducerea unui nou sistem de plata a unei sume forfetare care se va stabili pe baza consumurilor energetice.

Integral in Curentul