Profitul Bancii Romanesti a urcat cu 20% in primul semestru la 5,1 milioane euro

Data publicarii: 31-08-2007 | Finante-Banci

Profitul din activitatea de baza ale Bancii Romanesti, membra a grupului bancar elen National Bank of Greece (NBG), a urcat cu 20% in prima jumatate a acestui an fata de acelasi interval din 2006, pana la 5,1 milioane euro, arata raportul publicat joi de cea mai mare banca greceasca. NBG, actionarul majoritar al Bancii Romanesti, a obtinut in primul semestru al anului trecut din afacerile bancare de pe piata romaneasca un profit din activitatea de baza de 4,3 milioane euro.

Venitul net din dobanzi a urcat cu 42% in prima jumatate a acestui an fata de primele sase luni ale anului precedent, pana la 25,3 milioane euro. Veniturile nete din comisioane incasate de Banca Romaneasca au scazut cu 3% in primul semestru, pana la 5,7 milioane euro.

Afacerile in Romania i-au adus NBG un venit din activitatea de baza de 30,9 milioane euro in primele sase luni ale anului, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a lui 2006.

Portofoliul de credite al Bancii Romanesti a avansat cu 81% in intervalul iunie 2006 - iunie 2007 pana la 1,049 miliarde euro.

Numarul sucursalelor si agentiilor a crescut pana la 88 la sfarsitul primului semestru al acestui an, fata de 44 de unitati la sfarsitul lunii iunie a anului trecut, "favorizand cucerirea de noi cote de piata in sectorul de retail", potrivit raportului financiar publicat de compania-mama.

Subsidiara din Romania a NBG si-a majorat cu 0,30% cota de piata in sectorul de retail in primele sase luni ale anului, pana la 3,2%, si si-a mentinut cota de piata pentru creditele catre companii mari la 2,3% la sfarsitul lui iunie 2007.

Grupul financiar elen NBG mai detine in Romania, in afara de Banca Romaneasca, la care are 98,88% din capitalul social, companiile NBG Asigurari SA (cu o detinere de 76,73%), Garanta Asigurari SA (71,57%), Eurial Leasing SRL (70%) si ETEBA Romania SA (100%).

Profitul net al National Bank of Greece(NBG) a urcat cu 61% in primul semestru al anului fata de acelasi interval al lui 2006, pana la 878 milioane euro, depasind estimarile, datorita consolidarii in cadrul Finansbank din Turcia si cresterii numarului de credite in sectorul de retail, mai arata raportul grupului.

Banca din Grecia, prezenta in Bulgaria, Serbia, Romania si Albania, a achizitionat anul trecut Finansbank din Turcia, in cadrul strategiei de extindere a grupului in sud-estul Europei. National Bank of Greece a inceput sa consolideze castigurile Finansbank din al patrulea trimestru al anului 2006. Finansbak a contribuit cu 31% la profitul grupului, respectiv cu 244 milioane euro, potrivit raportului bancii grecesti.

NewsIn