Romanii care muncesc in strainatate castiga de pana la zece ori mai mult decat in tara

Data publicarii: 01-11-2007 | Diverse

Romanii care muncesc in strainatate pot castiga salarii de pana la zece ori mai mari decat in tara, cel mai bine platiti fiind muncitorii din constructii si din domeniile sanitar si gastronomic, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Romanii plecati la lucru prin ANOFM sunt cel mai bine platiti, in Elvetia, unde salariile pot fi si de pana la zece ori mai mari raportat la cele pe care le-ar putea castiga in tara.

In domeniul sanitar, un roman poate castiga 3.000 de euro, lunar, in Elvetia, fata de numai 353 de euro, cat este salariul mediu din Romania in acest sector. De asemenea, in agricultura angajatorii elvetieni pot oferi, lunar, in jur de 2.000 de euro, in timp ce in tara media castigului lunar este in jur de 300 de euro.

In Spania, romanii primesc cele mai mari salarii pentru munca in transpotruri, constructii sau industrie, iar veniturile ajung sa fie de trei pana la sase ori mai mari decat cele din Romania.

Salariul mediu in transporturi variaza intre 1.100 si 2.300 de euro, in timp ce in Romania, castigul mediu in acelasi domeniu este de 362 de euro. In constructii, angajatorii spanioli ofera salarii cuprinse intre 975 si 1.600 de euro, iar in industrie acestea variaza intre 870 si 1.300 de euro. In Romania, salariile medii in aceleasi domenii sunt de aproximativ 337 de euro, respectiv 344 de euro.

In comert, romanii pot obtine 950 de euro lunar, in timp ce in tara salariul mediu este de trei ori mai mic, iar in agricultura salariile se incadreaza intre 850 si 1.200 de euro.

ANOFM a intermediat, in primele opt luni ale anului, plecarea in strainatate a peste 30.000 de romani. Numarul este, insa, in scadere cu aproape o treime fata de perioada similara a anului trecut.

Peste 80% din contractele ANOFM au fost pentru locuri de munca in Germania, unde romanii s-au dus sa munceasca in agricultura, gastronomie, domeniul sanitar sau pentru a face menaj, durata acestora variind intre trei luni si trei ani. In Spania, ANOFM a intermediat plecarea a 5.000 de lucratori, majoritatea optand pentru agricultura, gastronomie, industrie alimentara, constructii sau comert, pe contracte cu o durata cuprinsa intre o luna si un an. In Evetia au plecat , prin aceeasi agentie, 27 de romani, iar in Franta, 55.

NewsIn