Greenpeace a gasit o noua sursa de poluare: Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Data publicarii: 01-11-2007 | Economie

Greenpeace sustine, pe baza datelor dintr-un studiu de evaluare a impactului asupra mediului al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ca sanatatea oamenilor din zona ar putea fi afectata de emisiile de tritiu, in timp ce expertii institutiilor din Romania contrazic aceasta ipoteza.

"Femeile insarcinate, mamele care alapteaza copii nu trebuie sa locuiasca la mai putin de zece kilometri de centrala, iar oamenii care locuiesc la distante mai mici de cinci kilometri de centrala nu trebuie sa consume produse din gradinile proprii, din stupi, din livezi sau fructele salbatice care cresc in apropiere", a declarat, miercuri, expertul Ian Fairlie, care a realizat pentru Greenpeace raportul privind emisiile de tritiu de la Cernavoda.


Greenpeace

Afirmatiile acestuia reprezinta concluziile desprinse in urma unei analize a Studiului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, elaborat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM) pentru Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

"Am mai realizat astfel de comentarii si pentru reactoare nucleare din Canada si, la cererea Greenpeace, am facut o serie de analize ale EIM pentru Cernavoda, comentarii care se concentreaza pe emisiile si deversarile de tritiu, izotopul radioactiv al hidrogenului", a spus Fairlie.

Greenpeace, impreuna cu Nucleaelectrica societatea care detine reactorele 3 si 4, vor organiza, joi, o dezbatere, la Cernavoda, pe aceasta tema in care vor implica si comunitatea locala.

In opinia acestuia, constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va duce la cresterea "de cel putin patru ori" a emisiilor si deversarilor de tritiu. "Aceste emisii ridicate de tritiu pot avea un impact asupra sanatatii in comunitatile care folosesc apa din Dunare si din canalul Dunare", a mai aratat Fairlie, care a admis faptul ca toate comentariile si recomandarile sale sunt facute in baza EIM, fara o cercetare proprie a posibilului impact la fata locului. "O astfel de cercetare ar fi insemnat sute de mii de lire", a completat Ian Fairlie.

Cu toate acestea, ipoteza prezentata de acesta reflecta cresterea predispozitiei imbolnavirilor de leucemie si cancer pentru locuitorii din zona, desi "nu s-a facut un studiu comparativ din care sa rezulte ca la Cernavoda riscul imbolnavirii de leucemie si cancer este mai ridicat decat in alte zone ale Romaniei.

In replica, reprezentantii Societatii Romane de Radioprotectie sustin ca zona Cernavoda este atent monitorizata, iar statisticile Ministerului Sanatatii nu plaseaza aceasta zona in topul imbolnavirilor de leucemie si cancer.

De asemenea, seful laboratorului de Radioprotectie din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice, Nicolae Bidica, a explicat ca doza de tritiu la care sunt expusi locuitorii orasului Cernavoda este de 100 de ori mai mica decat limita legala acceptata la nivel national si international. "In conformitate cu limitele stabilite la nivel international si general acceptate, limita legala din Romania este de un milisievert (miliSv - unitate de masura a efectului radiatiei asupra organismului, n.r.) pe an, insa Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) poate adopta o limita restrictiva pentru zonele mai expuse radiatiilor. Astfel, CNCAN a impus pentru zona Cernavoda o limita de 50 microSv, iar studiile arata ca un locuitor din zona ia o doza de zece microSv, ceea ce reprezinta de o suta de ori mai putin decat limita legala general acceptata", a spus Nicolae Bidica.

Totodata, profesorul universitar din cadrul Universitatii Politehnica, Petre Ghitescu, sustine ca "eventualul pericol" asupra caruia vor sa atraga atentia reprezentantii Greenpeace este similar pericolului pe care il reprezinta emisiile de dioxid de carbon pentru sanatate. "Toata lumea merge pe strada, unde sunt masini ale caror emisii de dioxid de carbon sunt inhalate, dar nimeni nu s-a imbolnavit pana acum de cancer din cauza asta", a spus Ghitescu.

Reprezentantii Greenpeace au afirmat ca cer Guvernului Romaniei sa analizeze alternativele la energia nucleara si sa creeze o comisie care sa evalueze toate potentialele pericole care deriva din astfel de proiecte.

NewsIn