BRD: Leul s-ar putea aprecia pana la 3,20 lei/euro in decembrie 2007

Data publicarii: 01-11-2007 | Finante-Banci

Moneda nationala ar putea inregistra in perioada urmatoare o tendinta de apreciere fata de euro, astfel incat spre finalul acestui an sa asistam la un curs de 3,20 lei/euro, a spus, miercuri, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor. "Ne asteptam ca leul sa isi mentina tendinta de apreciere in perioada urmatoare. Expectatiile pe curs nu au cum sa fie in sens de depreciere a monedei nationale, decat ocazional", a spus Libocor.

El a adaugat ca e de asteptat ca leul sa atinga un nivel de tranzactionare de 3 lei/euro in urmatorii trei ani sau chiar mai devreme, cursul de schimb fiind, insa, influentat de nivelul deficitului extern.

"Dobanda de politica monetara este un instrument putin eficient, astfel incat cursul de schimb in sine a fost principalul instrument de politica monetara cu efect imediat in piata, dar nu neaparat sanatos, asupra ajustarii deficitului balantei comerciale si implicit a balantei contului curent", a explicat Libocor.

Economistul sef al BRD SocGen a adaugat ca scaderea de patru ori consecutiv a dobanzii de politica monetara efectuata de banca centrala de la inceputul acestui an a fost eronata, iar o parte din derapajul inflationist e explicat de acest lucru.

La acestea se adauga gestiunea eronata a politicii fiscale, potrivit careia guvernul isi amana cheltuielile spre finalul anului si inregistreaza, in consecinta, deficit numai in ultimele doua-trei luni, a mai spus Libocor.

Astfel, Libocor anticipeaza o inflatie de 6,2% la finalul acestui an, ceea ce ar reprezenta o crestere medie a preturilor cu 4,7% in 2007. Ulterior, el vede o temperare treptata a inflatiei, astfel incat la sfarsitul lui 2010 aceasta ar urma sa ajunga la 3,5%.

La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a decis sa mentina dobanda cheie la 7% pe an. BNR a redus dobanda de politica monetara de patru ori consecutiv, de la 8,75% la inceputul anului la 7% pe an la jumatatea anului. Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica indica o inflatie anuala de 6,03% in septembrie, in crestere fata de luna anterioara cand era de 4,96%.

Dupa aprecierea leului din prima parte a anului, care a culminat cu nivelul maxim atins de moneda nationala fata de euro pe 2 iulie, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro, a urmat o depreciere constanta a monedei nationale. Astfel, leul a pierdut peste 29 bani (9,37%) in doua luni, iar pe 21 septembrie banca centrala a afisat un curs oficial de 3,4026 lei/euro, nivel ce nu mai fusese atins de opt luni. Ulterior, nivelul de tranzactionare al leului a oscilat in apropiere de 3,35 lei/euro.

Conducerea bancii centrale a anuntat la prezentarea ultimului raport asupra inflatiei din luna august ca estimeaza ca inflatia se va situa la 3,9% la finalul acestui an, usor mai jos decat nivelul de 4% tintit pentru 2007, dar in intervalul de 3-5% avut in vedere. BNR tinteste o rata a inflatiei de 3,8% la finalul lui 2008 si de 3,5% pentrru sfarsitul lui 2009.

NewsIn