Romanii din Italia au trimis in tara 777 de milioane de euro, in 2006

Data publicarii: 02-11-2007 | Economie

Strainii care muncesc in Italia au trimis, in 2006, 4,3 miliarde de euro in tarile de origine, pe primul loc situandu-se Romania, unde lucratorii imigranti au trimis aproximativ 777 de milioane de euro, arata raportul "Imigrare 2007", dat publicitatii in Italia, in luna octombrie.

Anuarul Statistic "Imigrare 2007", publicat pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), arata ca sumele trimise in tara de origine de catre imigrantii rezidenti in Italia, in 2006, au fost cu 11,6% mai mari fata de anul precedent, insumand un total de aproximativ 4,3 miliarde de euro. Raportul estimeaza ca 36% din aceasta a fost transmisa in tarile asiatice, o treime in cele europene, in special in Europa Central-Orientala, in timp ce 17% a fost destinata statelor africane.

Studiul citat situeaza Romania pe primul loc din punctul de vedere al tarilor de destinatie a sumelor transmise de catre imigranti, cu aproximativ 777 de milioane de euro, urmata de China si Filipine.

Totodata, activitatile desfasurate pe piata muncii de catre lucratorii straini au adus un aport la PIB-ul italian de 6,1%, incasarile bugetare cu titlu de taxe si impozite achitate de catre straini totalizand 1,87 miliarde de euro.

Prezent la lansarea raportului, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a subliniat ca "fara imigranti, sistemul italian s-ar bloca", accentuand astfel importanta strainilor prezenti in Italia pentru motive de lucru.

Potrivit datelor publicate in raport, la sfarsitul anului 2006, in Italia erau inregistrati 3.690.000 de straini stabiliti in conditii legale, atat cetateni comunitari cat si extracomunitari, cu 21,6% mai multi decat in anul precedent, si o incidenta de 6,2% in numarul total al populatiei Italiei. Referitor la tara de origine a imigrantilor, Romania detine primul loc, cu 555.997 de persoane, reprezentand 15,1% din totalul imigrantilor, fiind urmata de Maroc si Albania, cu 387.031, respectiv 381.011 de persoane. Totodata, studiul arata ca, din zece imigranti, cinci sunt est-europeni, patru sunt asiatici si africani si unul este american.

Editia a XVII-a a Anuarului Satistic "Imigrare 2007", elaborat de fundatiile "Caritas" si "Migrantes", a fost lansat in 30 octombrie, in Italia, si contine informatii legate de contextul international, european si italian al fenomenului migrator, integrarea socio-culturala a imigrantilor din Italia, domeniul muncii si contextele regionale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: