Cei care muncesc la negru pot sa-si dea angajatorul in judecata pentru plata taxelor sociale restante

Data publicarii: 03-11-2007 | HR/Cariere

Codul Muncii prevede ca "obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului". In ceea ce il priveste pe angajat, chiar daca acesta accepta sa lucreze la negru, o perioada, poate oricand sa-si dea angajatorul in judecata si sa-i solicite plata taxelor sociale restante.

Chiar si daca sunt prinsi lucrand la negru de catre inspectorii de munca, lucratorii nu au nici o raspundere, amenda o plateste doar angajatorul. Aceasta deoarece Codul Muncii stipuleaza: "in situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca". Altfel spus, este suficient un bon pe care angajatorul sa fi scris banii dati drept remuneratie unui muncitor la negru, sau chiar depozitia a doi martori, pentru ca angajatorul sa fie obligat sa achite taxele sociale.

Integral in Gandul