AFI Europe, Plaza Centers si Immoeast aloca peste 3 mld euro investitiilor din Romania

Data publicarii: 06-11-2007 | Afaceri

AFI Europe, Plaza Centers si Immoeast, printre cei mai mari investitori in piata imobiliara din Romania, au in plan, in urmatorii trei-patru ani, investitii de peste trei miliarde de euro in constructia de centre comerciale, logistice cat si in ridicarea de locuinte in principalele orase ale tarii.

Africa-Israel Europe (AFI Europe), divizie a grupului israelian Africa Israel Investments, detinut de miliardarul israelian Lev Leviev, are in plan proiecte rezidentiale de 500 milioane euro in Capitala pentru urmatorii trei ani. AFI a investit recent 77,5 milioane euro pentru achizitia unui teren de 155.000 metri patrati al fabricii Laromet pentru a construi in zona aproximativ 5.000 de locuinte. In Bucuresti, AFI Europe mai detine o proprietate ce a apartinut fabricii Inox. Terenul, cu o suprafata de 17.000 metri patrati, este situat in centrul Capitalei, in apropierea Casei Poporului. Proiectul va dezvolta o zona rezidentiala de lux, incluzand birouri si spatii comerciale. In portofoliul AFI Europe exista si un teren de 260.000 metri patrati, situat in comuna Butimanu, unde compania va dezvolta un complex rezidential de vile de lux.

Potrivit directorului general al Cotroceni Park, Reuven Havar, AFI Europe a devenit singurul proprietar al proiectului care va cuprinde pe langa centru comercial ce se va intinde pe 12 hectare si alte patru cladiri de birouri si un hotel, bugetul alocat acestei investitii fiind de aproximativ 350 de milioane de euro. AFI Europe va mai investi alte 50 milioane euro pentru constructia unui mall in Arad - Arad Palace, care va avea o suprafata inchiriabila de 38.000 mp si a carui finalizare este preconizata pentru primavara anului 2010. Africa Israel Investments vizeaza de asemenea si achizitia de unitati hoteliere in marile orase din Romania, in urmatoarea perioada, compania preluand recent, prin divizia sa Africa Israel Hotels, patru hoteluri localizate in Capitala, pentru suma de 18 milioane euro, plus 900.000 de euro taxele fiscale.

Plaza Centers a intrat pe piata din Romania la sfarsitul anului 2006, iar pana in prezent a demarat cinci proiecte imobiliare, insumand aproximativ 700.000 mp construiti si investitii de peste 700 de milioane de euro. Cele cinci proiecte sunt situate in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Miercurea Ciuc si Slatina. In Capitala, compania va demara anul viitor lucrarile la proiectul Dambovita Center (Casa Radio), o investitie estimata la peste 600 milioane de euro cu o suprafata construita de peste 600.000 mp. Proiectul va fi ridicat printr-un parteneriat public-privat si va fi inapoiat in totalitate statului roman dupa 49 de ani.

In Timisoara, Plaza Centers a anuntat o investitie estimata la 60 milioane de euro pe un teren de 31.800 mp. Proiectul va cuprinde un centru comercial de aproximativ 30.000 mp, iar contractul mai prevede si dreptul de dezvoltare, in cadrul aceluiasi proiect, a unor spatii comerciale sau de birouri si a unui proiect rezidential, toate insumand 20.000 mp. In Miercurea Ciuc, compania are o investitie estimata la 16 milioane euro intr-un mall de 16.000 mp si o parcare de 13.000 mp. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul are o suprafata de 34.000 mp.

Plaza Centers a anuntat o investitie de 115 milioane de euro la Iasi, pe un teren de 46.500 mp, unde va fi construita o arie comerciala de 54.000 mp, spatii de birouri de 15.000 mp si o parcare de 46.200 mp (1.400 de locuri). Contractul mai prevede si dreptul de dezvoltare, in cadrul aceluiasi proiect, a unor spatii rezidentiale de 70.000 mp. Recent, compania a decis sa investeasca 24.5 milioane de euro in Slatina, iar proiectul va cuprinde o zona comerciala si un centru de divertisment insumand aproximativ 25.000 mp si 450 de locuri de parcare.

Recent, compania cu capital israelian a format un joint venture cu BAS Development pentru a dezvolta o serie de proiecte rezidentiale si cladiri de birouri in Romania.

Immofinanz, cel mai mare fond de investitii austriac din domeniul imobiliar, reprezentat in Romania de catre Immoeast, detine pe piata romaneasca proprietati evaluate la peste 1,4 miliarde de euro. Immoeast a anuntat ca dispune, pana in anul 2010, de un buget de 731 milioane de euro pentru achizitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca, astfel ca valoarea portofoliului detinut in Romania va creste in urmatorii trei ani la 2,1 miliarde de euro.

In portofoliul Immoeast se regasesc 44 de proiecte de retail in Romania, cu o suprafata de 894.000 de metri patrati. Fondul de investitii austriac Immoeast detine in total Romania 114 proprietati cu un total de 3,9 milioane de metri patrati si cu o valoare de peste 1,4 miliarde euro. Directorul general al Immoeast, Karl Petrikovics a declarat recent ca Romania va fi cea mai importanta tinta in planurile de extindere a investitiilor programate pentru 2007-2008. "Rata de profit este in continuare destul de mare in tarile Europei Centrale si de Est, iar Romania are cea mai atractiva piata din Uniunea Europeana", a adaugat directorul Immoeast.

In parteneriat cu dezvoltatorul imobiliar European Future Group (EFG), Immoeast va investi 300 de milioane euro pentru constructia a opt pana la zece centre logistice in Romania, cu o suprafata totala inchiriabila de 400.000-500.000 de metri patrati. Printre cele mai importante proiecte ale Immoeast in Romania sunt parcul de afaceri S-Park, achizitionat in luna iulie pentru 101,5 milioane de euro, Iride Business Park, precum si centrele comerciale Polus Center Cluj si Polus Center Constanta, tranzactie de de milioane euro realizata in luna martie a acestui an.

AFI Europe detine proprietati rezidentiale, malluri si hoteluri in Romania, Cehia, Bulgaria si Serbia. Grupul israelian Africa Israel desfasoara operatiuni in domeniile imobiliar, infrastructura, energetic, hotelier si moda. Compania Africa Israel Investments functioneaza din 1934, fiind in prezent listata la bursa din Tel Aviv, cu un capital de circa trei miliarde de dolari.

Plaza Centers este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de centre comerciale si de divertisment din Europa Centrala si de Est, avand o experienta de peste unsprezece ani in domeniu. Compania detine un portofoliu de 25 de proiecte finalizate si inca 15 aflate in derulare. Plaza Centers si-a inceput activitatea in anul 1996, in Ungaria, unde a construit primul centru comercial la standarde occidentale din tara, ulterior extinzand acest concept in zona Europei Centrale si de Est, in tari precum: Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Romania. De curand, Plaza Centers si-a extins activitatea si in India, unde va dezvolta trei proiecte de mare anvergura.
 
Din momentul infiintarii si pana in prezent, Plaza Centers a vandut 26 de proiecte finalizate sau aflate in stadiu de proiect, pentru 1,17 miliarde euro. Valoarea de piata a proiectelor detinute de companie la data de 30 iunie 2007 este de 2,75 miliarde euro. Incepand cu luna noiembrie 2006, actiunile Plaza Centers sunt tranzactionate la categoria intai a bursei din Londra (LSE).  Plaza Centers este o subsidiara a Elbit Medical Imaging Ltd (EMI), o companie israeliana cotata atat pe bursa din Tel Aviv, cat si pe NASDAQ. La randul sau, EMI face parte din grupul Europe Israel.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: