S & P: Perspectiva de rating a Romaniei nu schimba calificativele companiilor de stat

Data publicarii: 07-11-2007 | Economie

Standard&Poor's a anuntat, marti, ca revizuirea perspectivei de rating a Romaniei de la stabila la negativa nu are niciun impact imediat asupra calificativelor companiilor romanesti controlate de stat, cum sunt Transelectrica, CFR si CFR Marfa, Hidroelectrica sau Transgaz Medias, scrie Reuters.

Ratingurile acordare Transelectrica (BB+, pozitiv), Hidroelectrica (BB, pozitiv) si Transgaz (BB+, pozitiv) reflecta capacitatea de plata a fiecarei companii, iar perspectivele pozitive pentru calificativele atribuite societatilor reflecta o potentiala imbunatatire a calitatii creditarii, mai noteaza specialistii de la Standard&Poor's.

"Consideram ca raspunsul limitat al guvernului roman la adancirea dezechilibrelor externe ale tarii, in contextul inrautatirii conditiilor de creditare la nivel global, care motiveaza modificarea perspectivei de rating, nu afecteaza in mod direct capacitatile de plata ale acestor companii", explica expertii de la Standard&Poor's. Cu toate acestea, "o posibila deteriorare a contextului macroeconomic pe fondul agravarii dezechilibrelor, in absenta unor politici care sa le diminueze, ar putea ameninta ratingurile", adauga analistii.

Perspectiva ratingului companiei CFR (BB, perspectiva negativa) o reflecta pe cea a Romaniei. Calificativul acordat CFR Marfa (B-, perspectiva negativa) este determinat de lichiditatea redusa a companiei, care ramane unul dintre factorii principali care determina calitatea ratingurilor pe termen scurt.

Agentia de rating mai avertizeaza ca va monitoriza si evalua orice implicatii pe care mediul politic le poate avea asupra capacitatii de plata a companiilor romanesti de infrastructura.

NewsIn