Patronatele au propus, in unanimitate, un salariu minim pe economie de 480 de lei

Data publicarii: 07-11-2007 | Economie

Oferta maxima a Guvernului in ceea ce priveste salariul minim pe economie este mai aproape de oferta patronatelor, de 480 de lei, decat de solicitarea sindicatelor, de 540 de lei, a declarat, marti, ministrul muncii, Paul Pacuraru. Paul Pacuraru a precizat, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii patronatelor pe tema salariului minim pentru anul 2008, ca acestea au venit cu un punct de vedere unitar, si anume de 480 de lei. Aceasta ar insemna o majorare cu noua procente a salariului minim negociat fata de 2007, iar solicitarea sindicatelor, de 540 de lei, ar insemna o crestere cu 22%.

Argumentarea patronatelor pentru valoarea propusa a fost ca si indicele de crestere a productivitatii muncii este tot 9%, iar o crestere mai mare a salariului minim ar defavoriza sectoare intregi de activitate.

O alta solicitare a patronatelor a fost si eliminarea grilei de ierarhizare in functie de calificare, aceasta urmand sa se faca doar la nivel de unitate, solicitare agreata si de ministrul muncii. " Din punctul meu de vedere este mai rational ca grila sa se mute la nivelul unitatii, pentru ca acolo se cunosc cel mai bine realitatile, ce personal foloseste fiecare, ce tehnologie si ce productivitate are", a mentionat Pacuraru.

Potrivit contractului colectiv de munca unic la nivel national, coeficientii de ierarhizare in functie de calificare sunt urmatorii pentru muncitori necalificati, 1, pentru muncitori calificati, 1,2, pentru personalul administrativ cu studii postliceale, 1,25 si pentru personalul administrativ cu scoala de maistri, 1,3. Personalul administrativ cu studii universitare de scurta durata are un coeficient de 1,5, iar cel cu studii superioare de lunga durata, coeficientul este 2.

Ministrul muncii a mai spus ca o alta solicitare a patronatelor a fost si o raportare a salariului la nivel orar, salarizarea pe ora urmand sa se majoreze de la 2,59 de lei, cat este in prezent, la 2,82 de lei pe ora, pentru 2008. Solicitarea patronatelor a fost argumentata de diversitatea de conditii de munca si de program pe care salariatii o vor avea.

Paul Pacuraru s-a aratat optimist in ceea ce priveste negocierile dintre sindicate si patronate pe tema salariului minim si a precizat ca, dupa alte doua-trei intalniri, cele doua parti vor ajunge la un consens, evitandu-se astfel conflictul de munca.

Referitor la salariul minim stabilit de Guvern, ministrul de resort a spus ca o decizie va fi luata in sedinta executivului de luni, 12 noiembrie. "Este clar ca Guvernul este preocupat de intarirea nivelului de trai, dar trebuie sa fie extrem de precaut si prudent cu nivelul salariului care ar putea sa preseze pe salariul mediu si pe toti indicatorii economici care risca sa alimenteze inflatia", a precizat Pacuraru.

Ministrul a mai spus ca oferta Guvernului este mai aproape de cea a patronatelor, dar nu a mentionat o cifra. Pacuraru a adaugat ca proiectul de lege care "dezleaga" prestatiile sociale de salariul minim este in faza finala, urmand ca aceste prestatii sa se calculeze in functie de un indicator social de referinta.

Dupa intalnirea de marti, presedintele UGIR - 1903, Ioan Cezar Coraci a declarat ca patronatele au propus, in unanimitate, un salariu minim de 480 de lei, dar ca organizatia pe care o reprezinta ar fi dispusa sa mai urce nivelul salariului daca se renunta la grila de ierarhizare.

Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, in timp ce o parte din patronate nu sunt de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei. Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat, de asemenea, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca guvernul este de acord sa garanteze in plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de guvern).

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei. In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.

NewsIn