Parlamentul le plateste chiria in Bucuresti parlamentarilor care au case in Bucuresti

Data publicarii: 07-11-2007 | Politica

Zeci de parlamentari au declarat, pe propria raspundere, ca locuiesc cu chirie in Bucuresti, noteaza Academia Catavencu. Prin urmare, la ce mare raspundere presupune demnitatea de parlamentar, statul le ofera cite o mie de dolari, pe luna, ca sa nu achite chiria din propriul buzunar. O suma pentru care nu raspund, in fapt, nimanui. E adevarat, nici nu au la ce sa raspunda, pentru ca nu i-a intrebat nimeni de la Parlament daca ei chiar stau in chirie. I-am intrebat noi. Ce am constatat? Nu numai ca nu stau in chirie, desi iau mia de coco lunar pentru asta, dar au cel putin cite un apartament proprietate personala in Bucuresti. Daca nu chiar mai multe. Plus vile, in cazul unora.

Declaratii pe impropria raspundere

In 2006, a fost adoptata Legea 96, privind statutul deputatilor si senatorilor. In aceasta lege zice, la articolul 40, alineatul 2, ca "deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in Bucuresti li se asigura pe durata mandatului cazare gratuita sau, la alegere, in cazul in care nu beneficiaza de cazare gratuita, li se acorda, pe noapte, pe baza de declaratie pe proprie raspundere data in conditiile legii, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere si care este achitat unui deputat sau senator". Cu alte cuvinte, deputatii si senatorii din afara Bucurestiului, care nu stau la unul dintre cele doua hoteluri platite de Parlament (Hotel Bucuresti si Hotel Monte Nelly), pot sa-si ia, cu chirie, apartamente. Iar pentru asta primesc, in baza declaratiei pe proprie raspundere, o suma de bani. Mai exact, 81 RON pe noapte, adica aproape 2.500 RON lunar.

Nu vor hotel, nu vor chirie, dar vor in dolari o mie

Din cei 469 de deputati si senatori, 302 stau fie la hotel, fie cu chirie in alte spatii. Pentru hotel, Parlamentul plateste 271 RON pe noapte. Aceasta suma, spre deosebire de cea pentru chirie, nu este administrata insa de parlamentari si merge direct spre cele doua hoteluri. Anul acesta, nu mai putin de 118 deputati si 38 de senatori au completat cite o declaratie pe proprie raspundere prin care au solicitat sumele respective, pentru chirie, in valoare de aproximativ 2.500 RON lunar. Acum, trecind peste marimea sumei de bani ori peste faptul ca parlamentarii beneficiaza de aceasta si pe durata vacantelor, exista mai multi parlamentari care au imobile proprietate personala in Bucuresti, chiar daca au buletine facute prin alte judete. Mai exact, 23 de deputati si trei senatori (dintre cei care au dat declaratiile pe proprie raspundere pentru banii de cazare) au apartamente, case si vile prin Bucuresti. Cu toate astea, sanchi, stau cu chirie. I-am sunat pe o parte dintre ei, sa aflam care e treaba mai exact.

Integral in Academia Catavencu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: