AIG anunta o scadere cu 13% a profitului din trimestrul al treilea din 2007

Data publicarii: 08-11-2007 | International

American International Group Inc a anuntat o scadere cu 13% a profitului din trimestrul al treilea pe 2007, sub estimarile pietei, din cauza pierderilor din segmentul de consum si din pricina expunerii la criza creditelor ipotecare, informeaza Reuters.

Cotatia actiunilor AIG, cea mai mare companie de asigurari din punct de vedere al cotei de piata, a scazut miercuri cu 6,7%, iar in urma afisarii rezultatelor financiare, aceasta a mai scazut cu inca 2,9%. Actiunile AIG sunt cotate la cel mai scazut nivel din 2007.

In timp ce analistii afirmau ca pierderile AIG inregistrate in sectorul asigurarilor ipotecare si in cel al creditelor nu au fost atat de mari, activitatea in cadrul diviziilor de asigurari de viata si de proprietate nu a fost tocmai pozitiva.

"Este dezamagitor insa nu dezastruos", a declarat un analist al firmei Celent LLC, Donald Light.

Pierderile dupa impozitare de 600 milioane dolari au reprezentat mai putin de 1% din portofoliul AIG, de 872 miliarde dolari.

Compania de asigurari cu sediul la New York a anuntat un profit operational in al treilea trimestru de 3,49 miliarde dolari, sau 1,35 dolari/actiune. Analistii chestionati de Reuters estimasera in medie un profit de 1,62 dolari/actiune.

In intervalul similar din 2006, AIG a raportat un profit operational de 4,02 miliarde dolari, respectiv de 1,53 dolari/actiune.

Sectorul asigurarilor ipotecare a inregistrat o pierdere operationala de 215 milioane dolari,  fata de profitul din 2006 de 85 milioane dolari, din cauza deteriorarii pietei imobiliare din SUA si a conditiilor de creditare, potrivit companiei.

Profitul operational al diviziei de consum, ce se ocupa cu imprumuturi pentru case si alte forme de creditare, a scazut cu aproape doua treimi la 80 milioane dolari, din cauza crizei pietei imobiliare.

Profitul net a scazut la 3,09 miliarde dolari, sau 1,19 dolari/actiune, de la 4,22 miliarde dolari, sau 1,61 dolari/actiune.

Pierderile AIG nu au fost atat de severe precum cele de miliarde de dolari anuntate de Citigroup Inc, Merrill Lynch & CoInc si Morgan Stanley. Miercuri, Morgan Stanley a anuntat ca se asteapta sa piarda 2,5 miliarde de dolari din cauza crizei creditelor, in al patrulea trimestru.

Analistii au fost ingrijorati ca sporirea diviziei traditionale AIG (asigurari de casa si de viata) a fost slabita.

"Am fost surprins ca nu au atins o valoare mai ridicata", a declarat un analist al Credit Sights, RobHaines.

Profitul operational al sectorului de asigurari de proprietate a scazut cu 3,4% la 2,51 miliarde dolari, in mare parte din cauza pierderilor din sectorul asigurarilor ipotecare.

Profitul operational in sectorul asigurarilor de viata si al pensiilor private a scazut cu 6%.

NewsIn