Analistii spun ca BCE va mentine dobanda la 4% pentru a nu intariri si mai mult euro

Data publicarii: 08-11-2007 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine joi dobanda de politica monetara la 4%, anticipeaza jucatorii din piata, care vor fi atenti la modul in care seful BCE, Jean-Claude Trichet, va aborda contradictia dintre intarirea euro la niveluri record si accentuarea inflatiei, scrie Reuters.

Trichet va avea sarcina dificila de a aborda in mod hotarat chestiunea inflatiei, care s-a accentuat pana la un nivel maxim al ultimilor doi ani, fara insa a aprecia si mai mult euro, care s-a intarit fata de dolar pana la niveluri care ar putea fi daunatoare, spun analistii, citati de Reuters.

"Drumul pe care inainteaza BCE este foarte, foarte ingust", a afirmat un economist, Davide Stroppa, de la grupul bancar italian UniCredit.

Euro s-a apreciat miercuri fata de dolar pana la un nou record, peste pragul de 1,47 dolari/euro. Moneda unica europeana este la un nivel maxim istoric si pe calculat dupa tranzactiile comerciale, despre care reprezentantii BCE spun ca este mai relevanta cand se iau deciziile de politica monetara.

Aprecierea euro ieftineste produsele importate in zona euro si denominate in dolari, cum ar fi petrolul, al carui pret a urcat si el pana la niveluri record, si scumpeste exporturile din zona euro pe plan international, ceea ce afecteaza negativ cresterea economica.

Ministrul italian al industriei, Pierluigi Bersani, a spus miercuri ca euro se apreciaza prea mult, iar un ministru francez, Jean-Pierre Jouyet, a declarat ca BCE ar trebui sa ia in considerare intarirea euro la sedinta de politica monetara de joi.

Economistii se indoiesc insa ca Trichet va avea un discurs care sa deprecieze euro si se asteapta ca seful BCE sa isi pastreze obiceiul de a reitera pozitia adoptata de grupul G7 al celor mai industrializate tari ale lumii.

"O interventie verbala este ca si cum ai trage un singur glont", a aratat un economist, Gilles Moec, de la Bank of America, citat de Reuters. "Cel mai rau scenariu pentru BCE ar fi ca Trichet sa spuna foarte multe, iar piata sa nu raspunda. Care ar fi urmatorul pas? O interventie coordonata, insa acum nicio alta banca centrala nu ar fi de acord cu asa ceva", a adaugat Moec.

Davide Stroppa de la UniCredit se indoieste si el ca bancherii centrali europeni ar fi in consens cu privire la faptul ca aprecierea euro ar fi un lucru rau, in contextul in care inflatia din zona euro s-a accentuat in octombrie pana la 2,6%, cel mai probabil ca urmare a scumpirii petrolului si alimentelor.

BCE vrea sa mentina inflatia putin sub 2%, dar bancherii centrali europeni au estimat in septembrie ca indicele preturilor de consum va fi de aproximativ 2% in 2007 si 2008.

Toti cei 77 de economisti care au participat la un sondaj Reuters se asteapta ca BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, nivel in vigoare din iunie, dupa mai multe majorari incepute in decembrie 2005.

Consensul analistilor nu inseamna insa ca pentru BCE ar fi usor de stabilit politica monetara. Chiar si inainte de ultimele aprecieri ale euro fata de dolar, autoritatile de politica monetara au spus ca se confrunta cu o provocare cand incearca sa controleze inflatia, inflamata in special de factori externi, in contextul nesigurantei legate de impactul pe care criza de pe piata creditelor l-ar putea avea asupra cresterii economice.

Totusi, Trichet ar putea avea un discurs radical cu privire la inflatie, pentru a ancora asteptarile publicului de stabilizare a preturilor si de majorari salariale, partial tocmai pentru ca s-ar putea sa mai dureze pana cand economia va fi destul de solida pentru ca BCE sa isi majoreze dobanda cheie.

"Ceea ce ii ingrijoreaza cu adevarat pe bancherii centrali europeni este riscul unei indepartari de tendinta dorita, iar mesajul lui Trichet va fi alcatuit astfel incat sa ancoreze asteptarile inflationiste", a spus Stroppa.

"Ne asteptam ca Trichet sa aiba acelasi tip de discurs pe care l-a avut si in octombrie, dar comunicatul Bancii Centrale Europene si sedinta in sine ar putea arata ca BCE va continua inasprirea politicii monetare de indata ce acesta va fi permisa de conditiile de pe piata", a adaugat analistul.

Gilles Moec de la Bank of America are o parere similara. "Cred ca vom avea o declaratie radicala cu privire la riscurile inflationiste, care se accentueaza mai rapid decat se estimase initial".

Astfel, exista sanse ca euro sa se aprecieze dupa sedinta de politica monetara a BCE si conferinta de presa a boardului institutiei, la care analistii estimeaza ca se va pune accentul pe inflatie, chiar daca o noua majorare a dobanzii de politica monetara a BCE pare a fi departe.

"Daca Trichet nu va reusi sa-si arate nemultumirea in legatura cu aprecierea euro fata de dolar in cadrul conferintei de presa, acest lucru ar putea fi elementul care va aprecia moneda unica europeana inspre cotatia de 1,50 dolari/euro", arata o nota de cercetare a bancii ING, citata de Reuters.

NewsIn