Top al calitatilor pe care trebuie sa le aiba un angajat model

Data publicarii: 08-11-2007 | HR/Cariere

Specialistii in recrutare au intocmit un fel de top al cali­ta­tilor pe care trebuie sa le aiba un angajat model. Spre exemplu, "angajatii buni" preiau mai mereu initiativa si isi asuma responsabilitatile pentru ceea ce fac, spun specialistii in recrutare. Altfel spus,  trebuie sa-ti scutesti seful de detalierea muncii pe care o depui pentru indeplinirea sarcinilor ce iti revin, la acesta trebuind sa te prezinti doar cu rezultatele, de preferat pozitive.

Determinarea cu care se munceste in fata sefului, foarte importanta

Un alt lucru care conteaza foarte mult si face diferenta intre cei care avanseaza si cei care isi pastreaza statutul este maniera in care se lucreaza in echipa. Angajatii care se descurca singuri sunt de apreciat, dar nimeni nu-si doreste doar oameni de felul acesta pentru ca la un moment dat pot deveni greu de inlocuit.

In plus, pentru sefi conteaza foarte mult felul in care angajatii reusesc sa se ridice la asteptari, cred recrutorii de la my-job. Acestia din urma nu trebuie sa uite cum s-au descris la angajare si cum au raspuns la intrebarile cu privire la lucrurile pe care le pot indeplini, mai ales daca si-au supraevaluat calitatile pentru a putea accede mai usor in compania respectiva.

Pe langa toate acestea mai conteaza si determinarea cu care se munceste in prezenta sefului. Daca esti sarguitor doar de ochii supervisor-ilor, acest lucru te poate ajuta in cariera, dar poate starni invidia colegilor.

Coleg agreabil, angajat ineficient

Rudolf Fedorovici, managing partner Advice Resurse Umane spune ca, colectivul in care lucrezi poate sa te aprecieze pentru calitatile umane, dar in acelasi timp poti fi un angajat ineficient pentru companie. In aceasi masura, poti fi un angajat productiv, creativ si de incredere pentru conducere, dar sa nu fii un coleg agreabil pentru ceilalti angajati.

"Organizatiile genereaza si valorizeaza diferit aceste calitati. Spre exemplu, in companii precum, Ernst & Young sau Pricewaterhouse Coopers se cere sa fii mult mai productiv, sa ai o atitudine extrema. Deadline-ul e deadline si nu se glumeste cu acest lucru. Acesta este si motivul pentru care astfel de companii sunt lideri de piata si genereaza valori. Nicio companie de top nu a avut angajati care sa vina la 9.30 si sa plece la 16.00", a comentat Rudolf Fedorovici.

Acesta mai spune ca, daca vrei sa lucrezi dupa un program scurt si slujba ta sa nu implice prea multe responsabilitati, trebuie sa ai in primul rand noroc sa gasesti un asemenea loc de munca. Potrivit specialistilor in recrutari, marele minus in aceasta situatie este ca asemenea angajati vor fi cel mult mediocrii, in timp ce marii profesionisti nu viseaza la astfel de lucruri.

Concluziile apartin tot celor care se ocupa de recrutari: cand incerci sa faci toate astea se intampla sa stai zile la rand peste program, si asta nu de dragul orelor suplimentare, sau sa faci lucruri pe care nimeni la prima vedere nu le apreciaza. Daca in plus ai ales sa lucrezi intr-un loc care nu ti se potriveste atunci cu siguranta ti se va parea prea mult sa lucrezi pana la "15 ore pe zi pentru un salariu de cateva sute de euro".

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: