Americanii cu credite variabile ar putea intra in incapacitate de plata in 2008

Data publicarii: 08-11-2007 | Finante-Banci

Americanii care au credite cu dobanda variabila vor avea dificultati la plata ratelor incepand cu 2008, pentru ca toate creditele asumate in 2004 sau 2005 vor trece de la dobanda fixa, foarte mica, la cea variabila, mult mai mare, a declarat joi presedintele CFA, Dragos Cabat.

Primele semne se vor vedea inca din luna noiembrie a acestui an, a mentionat Cabat, director adjunct al departamentului de risk management din divizia consumer finance a Citibank Romania.

"Multi americani au aceste credite ipotecare cu rata variabila, cu o dobanda foarte mica in primii doi sau trei ani de cand au luat creditul, aceea pe baza careia se calculeaza suma totala pe care o poti imprumuta la veniturile pe care le ai, iar dupa trei ani, aceasta dobanda devine variabila si este legata de dobanda de referinta", a explicat Cabat.

Dobanzile variabile se calculeaza in functie de mediile pietelor interbancare: Euribor - pentru creditele in euro - sau Libor - dobanda stabilita pe piata londoneza pentru mai multe valute. Pentru creditele cu dobanda variabila in lei, referinta este dobanda pietei monetare interbancare romanesti - Bubor. Or, incepand cu luna august si impactul crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime), dobanzile de pe pietele interbancare au urcat semnificativ, bancile evitand sa imprumute bani, deoarece lipsesc informatii despre entitatile care au fost afectate de aceasta criza ca urmare a unor eventuale expuneri pe piata americana. 

De altfel, sistemul "riscant" folosit in Statele Unite a fost deja importat si in Romania. " Inovatia aceasta financiara din Statele Unite este extraordinara, dar, din pacate, a fost importata foarte repede chiar si in Romania", a mai spus Cabat.

Odata cu publicarea primelor rezultate financiare pentru al treilea trimestru, mai multe grupuri financiare mari au anuntat pierderi semnificative, printre ele numarandu-se Citigroup, Merrill Lynch si Morgan Stanley. Primele "victime" ale crizei au fost, de altfel, sefii primelor doua grupuri, care au demisionat saptamana trecuta.

NewsIn