Cartel Alfa considera ''sub limita decentei'' suma de 480 de lei pentru salariul minim

Data publicarii: 08-11-2007 | Economie

CNS Cartel Alfa considera oferta patronatelor pentru salariul minim pentru anul viitor de 480 de lei "sub orice limita a decentei" si ameninta in continuare cu conflictul de munca si cu greva generala in saptamanile care urmeaza, informeaza, joi, sindicatele, printr-un comunicat.

CNS Cartel Alfa sustine ca oferta patronatelor de 480 de lei nu acopera nici inflatia si nici productivitatea realizata in 2007. "Concret, daca salariul minim de 440 de lei s-ar indexa cu inflatia (5,8%) si cu productivitatea (6%), ar rezulta un nivel de retributie lunara minima de 494 de lei, deci peste nivelul asupra caruia au cazut de acord patronatele. Intrebarea care se pune este ce baza de raportare luam, caci daca luam ca baza numai ultimul an si nu ne uitam la ce s-a intamplat in anii precedenti, evident ca rezultatul este deformat si nu spune nimic, decat poate ca angajatorii doresc sa speculeze pe spinarea lucratorilor", sustine presedintele confederatiei Bogdan Iuliu Hossu, citat in comunicat.

Sindicatele mai arata ca faptul ca profitul brut a crescut in toate ramurile de activitate, iar puterea de cumparare a scazut arata ca modul de impartire a rezultatelor in intreprinderi nu este echitabil. "In conditiile unei productivitati aflate in crestere constanta, nu putem accepta un salariu minim de 480 lei. Este sub orice limita a decentei. Cand ne-am asezat la masa negocierilor sindicatele au cerut cosul minim, adica 700 de lei", a mai precizat Hossu.

Cartel Alfa mai atrage atentia si asupra unor companii din vest, care lucreaza in Romania in lohn si care au intrat pe piata romaneasca in perioada 1996-2000 cu intentia de a patrunde in tarile din estul Europei. Membrii sindicatului sustin ca guvernul si angajatorii din Romania, incercand sa pastreze aceste intreprinderi, "creaza si mentin o degringolada in intreaga economie. De asemenea, prin pastrarea unui salariu minim pe economie necorespunzator, lucratorii vor fi demotivati si vor alege sa munceasca peste hotare si va fi incurajata frauda fiscala.

CNS Cartel Alfa va respinge, din aceste cauze, propunerea patronatelor referitoare la salariul minim si va mentine deschis conflictul de munca. Mai mult, in cazul in care atat organizatiile de angajatori cat si guvernul nu vor accepta reluarea negocierilor, membrii asociatiei isi vor "mobiliza toate fortele pentru organizarea, in saptamanile care urmeaza, a unei greve generale, la nivel national, impreuna cu celelalte confederatii sindicale".

Patronatele au propus, in unanimitate, un salariu minim pe economie de 480 de lei, in urma unei intalniri cu ministrul muncii, Paul Pacuraru. Totodata, oficialul ministerial a mai spus ca oferta guvernului pentru salariul garantat in plata pentru 2008 este mai apropiata de cea a patronatelor, decat de cea a sindicatelor, de 540 de lei.

Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, in timp ce o parte din patronate nu sunt de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei. Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat, de asemenea, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca guvernul este de acord sa garanteze in plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de guvern).

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei. In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.

NewsIn