Romania este pe locul al doilea in estul Europei la ritmul de scumpire a caselor

Data publicarii: 09-11-2007 | Economie

Romania este tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de scumpire a locuintelor dupa Ucraina, cu o crestere medie anuala a preturilor de 40% intre 2004 si 2006, dar avansul s-ar putea tempera pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, arata raportul pe 2007 al BERD referitor la tranzitie.

Ritmul de crestere medie anuala in Ucraina a fost, intre 2004 si 2006, cu doar 1% peste cel al Romaniei, mai anunta studiul realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), publicat joi. Potrivit BERD, rata medie anuala de crestere a preturilor a fost de peste 20% in regiune, depasind cu mult cresterea reala a produsului intern brut (PIB), iar scumpirile sunt concentrate mai ales in marile orase si pe litoral.

"Factorul determinant al cresterii preturilor pe piata imobiliara este avansul veniturilor gospodariilor. Veniturile din ce in ce mai mari genereaza o cerere mai mare pentru spatiul de viata si recreere. Acesti factori, combinati cu o oferta limitata pe termen scurt au determinat urcarea preturilor constructiilor, terenurilor si locuintelor", arata studiul.

BERD anunta in raportul sau anual despre tranzitie ca o imbunatatire a ofertei de pe piata imobiliara ar putea contribui si ea la temperarea cresterii preturilor si a avertizat ca orice probleme majore ar putea avea un impact economic semnificativ.

"Pe baza nivelului veniturilor din 2006, preturile caselor sunt foarte ridicate doar in cateva capitale. Totusi, ritmul alert de scumpire din ultimii ani pare nesustenabil in multe tari, iar continuarea cresterii preturilor ar putea duce in curand la supraevaluare", avertizeaza raportul Bancii Europene pentru reconstructie si Dezvoltare.

"Este posibil insa ca preturile locuintelor sa se tempereze, in contextul in care se imbunatateste oferta, iar conditiile de creditare se inaspresc in urmatorii ani", mai scriu analistii BERD, in raportul preluat de Reuters. Pietele imobiliare, care au stagnat in timpul zecilor de ani de comunism, au avut o explozie in regiune in ultimii ani, in contextul in care majorarea salariilor si accesul mai usor la creditare i-au convins pe oameni sa investeasca, mai ales in orasele mari si in regiunile de coasta.

Desi nivelul mediu al datoriei in raport cu produsul intern brut (PIB) este scazut inca in regiunea in tranzitie, BERD mentioneaza, insa, ca lipsa altor bogatii financiare ale populatiei, ce ar putea impiedica accentuarea consumului, este "un motiv de ingrijorare".

Raportul BERD mai arata ca scumpirea caselor a alimentat asteptarile privitoare la castiguri potentiale de capital, ceea ce a dus la accentuarea speculatiilor.

"In Kazahstan si Ucraina, de exemplu, exista semne care arata ca multi cetateni au investit in locuinte doar ca sa le vanda pentru a obtine castiguri", mai spune raportul.

"Felul in care ar reactiona gospodariile casnice la o ieftinire a caselor nu a fost testat in regiunea in tranzitie si ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei reale", mai arata raportul BERD, potrivit Reuters.

NewsIn