BERD: O casa in centrul Bucurestiului costa mai mult decat una in Bruxelles sau Atena

Data publicarii: 09-11-2007 | Imobiliare

Pretul unei locuinte din Bucuresti depasea 2.000 de euro/metru patrat in 2006, fiind mai mare decat in Bruxelles, Atena sau Budapesta, cu toate ca gradul de dezvoltare al capitalei Romaniei, calculat dupa PIB/locuitor, este de peste trei ori mai mic decat in Bruxelles, arata un studiu al BERD.

Pretul unei locuinte in Bucuresti este usor mai mare decat al caselor din Atena sau Bruxelles, toate depasind 2.000 euro pe metrul patrat, desi produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare (adica tinand cont de diferentele de preturi dintre tari), este de 10.000 de dolari pentru bucuresteni, aproximativ 20.000 dolari pentru locuitorii din Budapesta, 25.000 pentru cei din Atena si 35.000 pentru locuitorii capitalei Belgiei, mentioneaza raportul pe 2007 privind tarile in tranzitie realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Autorii raportului subliniaza faptul ca preturile pentru locuinte iau in calcul costul unui metru patrat intr-un apartament de aproximativ 120 metri patrati, situat in centrul oraselor incluse in studiu.

"Putem spune ca raportul intre pretul locuintelor si nivelul veniturilor in Bucuresti, Kiev, Riga, Vilnius sau Varsovia este relativ ridicat comparativ cu alte capitale din regiunile in tranzitie sau occidentale. Cu toate acestea, o comparatie a preturilor este dificila, deoarece calitatea si oferta de locuinte variaza intre aceste tari, mai ales in cazul statelor in tranzitie", se spune in raport.

"Mai mult, avansul rapid al veniturilor si al preturilor locuintelor tinde sa se concentreze mai ales in capitalele statelor in tranzitie decat in statele mai dezvoltate", mai arata autorii studiului BERD.

NewsIn