Preturile initiale si cele finale intr-un ansamblu rezidential variaza intre 15% si 50%

Data publicarii: 12-11-2007 | Imobiliare

Preturile intr-un ansamblu rezidential se pot modifica saptamanal, lunar, la cateva luni sau deloc, in functie de politica dezvoltatorului, iar diferentele intre preturile initiale si finale variaza intre 15-50%, a declarat directorul de proiecte rezidentiale al Regatta, Sorin Lacusta.

Potrivit analistilor imobiliari, preturile locuintelor intr-un ansamblu rezidential pot fi modificate de dezvoltator, ajungand ca la final un apartament contractat sa coste chiar cu 50% mai mult decat la inceputul lucrarilor. Cei mai multi dezvoltatori stipuleaza asemenea clauze in contract, insa exista si cazuri in care cumparatorii sunt nevoiti sa imprumute alti bani pentru a achita ultima transa si pentru a primi locuinta.

"Principala piata atacata de catre dezvoltatori este cea medie. Urmatoarele alegeri sunt pentru upper middle class si, destul de modest, segmentul de lux, iar diferentele intre preturile initiale si cele cu care se vand apartamentele la finalul proiectului variaza intre 15% si 50%", a spus Lacusta care sustine ca apartamentele cautate in ansamblurile rezidentiale si cele usor de cumparat sunt cele cu suprafete relativ mici, iar la acest moment calitatea produsului se afla pe locul doi. "Primele tipuri de locuinte care se vand sunt garsonierele. Acestea conduc detasat. Apoi vin apartamentele cu trei si cu doua camere, pe ultimul loc fiind cele cu patru camere. Preturile mici si etajele inferioare inca reprezinta preferintele romanilor", a adaugat directorul de proiecte rezidentiale al Regatta.

Reprezentantul Regatta sustine ca veniturile celor care cumpara locuinte in ansambluri rezidentiale, la clasa medie variaza intre 1.000 si 3.000 euro/luna/familie, iar pe segmentul de populatie peste clasa medie (upper middle class) castigul este de peste 3.000 euro/luna/familie.

Analistii imobiliari sunt de parere ca facilitatile pentru care oamenii sunt dispusi sa plateasca atunci cand investesc intr-o locuinta intr-un ansamblu rezidential sunt gradinita, paza, ansamblu inchis, sala de sport, salonul de cosmetica, farmacia si cabineult medical. Nu este obligatoriu sa fie piscina sau club, iar parcul reprezinta un principal punct de atractie pentru familisti, cei cu copii mici in special, dupa care vin reteaua de transport in comun si infrastructura rutiera.

"Cumparatorii pot fi atasati de numele proiectului, insa calitatea, pretul produsului si avantajele pe care le aduce sunt elementele de decizie. Dintre ofertele din portofoliul nostru circa 80% s-au vandut prin credit ipotecar. Avansul platit este in medie de 25-30%. Este posibil ca odata cu noile reglementari bancare sa se diminueze sau sa se elimine avansul. Estimam ca cel putin o perioada se va mentine procedeul de avans, dezvoltatorii dorind sa fie siguri ca nu exista retrageri pe parcurs", a conchis Lacusta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: