Analistii spun ca BNR ar putea folosi din nou arma dobanzii in batalia cu inflatia

Data publicarii: 13-11-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea deveni principala locomotiva in lupta cu inflatia si ar putea recurge la "miscarea" dobanzilor, in conditiile in care este lipsita de sustinere din partea politicii fiscale, iar leul slab contribuie si el la majorarea preturilor, spun analistii.

"Nivelul inflatiei de 6,84% in luna octombrie este conform estimarilor noastre, iar pentru lunile noiembrie si decembrie cred ca vom avea o reducere a inflatiei ca urmare a efectului de baza, in noiembrie urmand sa ajunga la 0,4 -0,35%", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El a adaugat ca banca centrala ar putea majora dobanda cheie cu 0,25-0,5 puncte procentuale, astfel incat in ianuarie aceasta ar putea ajunge la 8%, pentru a atinge tinta de inflatie pentru 2008, care este esentiala in special pentru credibilitatea bancii centrale.

"BNR va fi principala locomotiva a repozitionarii procesului dezinflationist", a spus Anghel.

In opinia lui, deja a inceput consumarea impactului secetei asupra preturilor la fructe (produse cu preturi volatile), care au afisat o usoara scadere in octombrie. Acest aspect denota faptul ca maximum de crestere al preturilor la fructe a fost in luna septembrie, iar efectele secetei incep sa se consume.

Anghel considera ca prognoza facuta de banca centrala (5,7%) va fi atinsa la finalul acestui an doar in conditiile in care vom avea o inflatie de 0,4-0,35% in noiembrie, iar leul se va aprecia pana la un nivel de 3,30 lei/euro. Aprecierea leului ar trebui sa fie corelata cu o depreciere a dolarului in raport cu euro pe pietele internationale si ar mai reduce astfel o parte din presiunea exercitata de cresterea pretului petrolului asupra economiei din Romania, a mai spus Anghel.

Presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, considera ca era de asteptat un nivel ridicat al inflatiei pe luna octombrie, in conditiile in care "nu am mai fost ajutati de aprecierea leului pentru ca importurile sa fie mai ieftine".

Analistul estimeaza un nivel al inflatiei la sfarsitul anului apropiat de cel prognozat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 5,7%.

"Probabil ca banca centrala a avut suficiente date atunci cand a facut o noua previziune asupra inflatiei", a precizat Cabat, mentionand ca singurul aspect negativ il reprezinta faptul ca BNR a iesit din tinta de inflatie.

El a adaugat ca acest lucru nu-i poate fi reprosat, deoarece au existat factori externi importanti care au impiedicat atingerea tintei de inflatie, respectiv politica guvernamentala interna care nu a sustinut echilibrul macroeconomic. La inflatia pe luna octombrie au contribuit, in special, cresterea preturilor la produsele alimentare, la produsele petroliere si la serviciile de telefonie, in contextul acestea din urma au trecut la moneda europeana in ce priveste abonamentul, considera Cabat.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a mentionat ca inflatia din octombrie nu este o surpriza, estimarea sa pentru inflatia lunara fiind de 0,9%. "Este conform asteptarilor noastre. A fost vorba de o crestere generalizata, nu doar a bunurilor alimentare ca efect al secetei", a precizat Dumitru.

El considera ca, in mod normal, inflatia anuala se va tempera pana la finalul anului, "deoarece efectul secetei ar trebui sa se diminueze, dupa ce s-a facut simtit timp de patru luni". In plus, va exista si un efect de baza dat de nivelul ridicat al inflatiei din ultimele doua luni ale anului trecut - de 1,1%, respectiv 0,7%, a explicat Dumitru.

"E greu de spus ce se va intampla pana la sfarsitul anului, dar noi estimam inflatia de final de an la 6%", a mai spus Dumitru.

Economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, spune ca indicele preturilor de consum a fost usor peste asteptarile sale, de 0,9% lunar si 6,8% anual. "Estimarea noastra indica rate lunare ale indicelui preturilor de consum de 0,8% in noiembrie si de 0,4% in decembrie, ceea ce coincide cu o inflatie anuala de 6,2% la final de an 2007", a declarat Libocor.

Totusi, cu rate lunare de 1% in noiembrie si 0,5% in decembrie 2007, usor sub cele realizate in aceleasi perioade ale anului trecut, inflatia anuala ar putea ajunge chiar la 6,52% la finalul anului, a mentionat Libocor.

Inflatia anuntata de INS a depasit si asteptarile economistului sef al Alpha Bank Romania, Ella Kallai. "Preturile au crescut mult peste asteptari mai ales la produsele agroalimentare. Gazele naturale nu ma asteptam sa se scumpeasca cu 3,66% pentru ca strategia dupa care se orienteaza cu banca centrala prevedea ca preturile sa nu creasca cu mai mult de 1,33% pana la sfarsitul anului", a spus Kallai.

Ea a explicat ca, date fiind noile date, anticipeaza mai degraba o inflatie de 6% la sfarsitul lui 2007, similara cu cea anuntata vineri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), decat cea de 5,7% inaintata la inceputul saptamanii trecute de BNR.

"Nu vad nici o posibilitate de reducere a preturilor in urmatoarele luni, mai ales ca cererea va creste in perioada sarbatorilor de iarna, iar comerciantii au tendinta sa includa costurile suplimentare in pretul final catre client, nu sa reduca din marja de profit", a mai spus Kallai.

Inflatia anuala a urcat in octombrie de la 6,03% la 6,84%, cu aproape doua puncte procentuale peste pragul superior al intervalului de 3-5% care incadreaza tinta de inflatie a bancii centrale, de 4%. Ultima prognoza a bancii centrale indica o inflatie de 5,7% la sfarsitul anului, in timp ce Comisia Nationala pentru Prognoza (CNP) are o estimare ceva mai pesimista, de 6%.

BNR a majorat, la sedinta de politica monetara din 31 octombrie, ultima din acest an, dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale la 7,50%, dupa ce in prima jumatate a anului hotarase patru reduceri consecutive ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 8,75% la 7%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: