Profitul net al bancii turcesti Garanti a crescut in primele noua luni ale anului cu 137%

Data publicarii: 13-11-2007 | International

Garanti Bank, cel de-al treilea creditor privat din Turcia, a anuntat luni ca profitul sau net consolidat a crescut in primele noua luni din 2007 cu 137% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,033 miliarde lire turcesti (1,7 miliarde dolari), relateaza Reuters.

Garanti, detinut partial de o unitate a General Electric, a anuntat ca valoarea consolidata a activelor a atins in aceasta perioada 66,952 miliarde lire, cu 17% mai mult decat la sfarsitul anului 2006.

Banca a mai transmis ca imprumuturile de lichiditati s-au majorat cu 24% de la sfarsitul anului trecut, pana la 36,2 miliarde lire, in timp ce aportul la economie prin imprumuturi de lichiditati sau non-lichiditati a crescut cu 23%, pana la 48,33 miliarde lire.

Ritmul de crestere a creditelor acordate de banca a depasit media pietei.

"Cresterea s-a accelerat si in cel de-al treilea trimestru. Fiecare produs a inregistrat o crestere a cotei de piata", a declarat managerul general al bancii, Ergun Ozen.

Garanti a raportat o crestere a profitului net din primul semestru cu 182%, ajutat de un castig unic provenit din vanzarea unui pahet din divizia sa de asigurari.

Dobanzile mari din Turcia, majorate anul trecut pe fondul vanzarilor masive din piata si al accentuarii inflatiei, ingreuneaza in general cresterea imprumuturilor, in contextul in care datele legate de increderea consumatorilor arata ca turcii sunt destul de pesimisti.

Saptamana trecuta, Akbank, cel mai mare creditor din Turcia dupa valoarea de piata, a anuntat o crestere de numai 1% in cel de-al treilea trimestru.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: