Salariile sefilor de companii afecteaza mesajul UE privind temperarea cresterilor salariale

Data publicarii: 13-11-2007 | Finante-Banci

Diferentele majore intre salariile primite de sefi si angajati afecteaza mesajul legat de temperarea cresterilor salariale si ar putea necesita interventia autoritatilor, a declarat presedintele grupului ministrilor de finante ai statelor membre ale zonei euro, Jean-Claude Juncker, conform Reuters.

Jean-Claude Juncker, care este primul ministru si ministrul de finante al Luxemburgului, a declarat ca profiturile companiilor ar trebui redistribuite intr-un mod mai eficient.

"Am discutat problema disproportiei enorme intre evolutiile salariale ale sefilor de companii, mai ales in ceea ce priveste platile compensatorii atunci cand un sef paraseste o companie, si evolutiile salariale ale angajatilor", a declarat Juncker pentru reporteri dupa o intalnire a ministrilor de finante ale celor 13 state membre din zona euro.

Am putea fi nevoie de noi mecanisme privind negocierea salariala colectiva, a adaugat acesta, cu ocazia unei conferinte de presa. Juncker a refuzat insa sa ofere exemple.

Presa s-a concentrat in ultima perioada pe soarta "marilor sefi" din sectorul bancar american, care au primit sume enorme odata cu parasirea functiei de conducere pe care o ocupau.

Stan O'Neal a renuntat la postul sau de director executiv al Merill Lynch, primind un pachet compensatoriu de 161 milioane dolari, dupa ce grupul bancar a fost afectat de pierderi de miliarde de dolari, cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Banca rivala Citigroup a oferit fostului sau sef, Chuck Prince, concediat dupa ce grupul a suferit pierderi majore cauzate de aceeasi criza, suma de 40 de milioane dolari drept plata compensatorie.

Pana in acest moment astfel de plati compensatorii nu au fost oferite in Uniunea Europeana, insa Juncker a declarat ca salariile exorbitante ale sefilor companiilor ofera un mesaj gresit.

"Aceasta problema a corectitudinii ar putea afecta in mod fatal credibilitatea apelurilor noastre privind temperarea majorarilor salariale, avand in vedere ca exista multi care urmaresc alte scopuri", a declarat Juncker.

"Am analizat posibilele masuri pe care sa le putem introduce pentru a stopa cresterea nemasurata a salariilor sefilor de companii", a adaugat Juncker.

Austria, care beneficiaza de instrumente foarte dezvoltate privind impartirea profiturilor, va face o prezentare privind modalitatile de implementare ale acestor instrumente, pentru a oferi lectii in acest sens.

"Discutam din nou despre modalitatile mai bune de a imparti rezultatele cresterii economice si despre efectele posibil negative asupra economiei ale comportamentelor de acest tip", a incheiat Juncker.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: