Seful Bursei din Viena nu vrea firme romanesti listate pe piata de capital austriaca

Data publicarii: 14-11-2007 | Finante-Banci

Companiile romanesti care vor sa se listeze ar trebui sa o faca pe piata de capital de la Bucuresti, deoarece sunt cunoscute mai bine de jucatorii din piata si au sanse mai mari sa atraga investitori, a spus directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl.

De altfel, seful Wiener Boerse este impotriva dublelor listari, deoarece micsoreaza lichiditatea pe piata de origine a emitentului.

"Nu incurajam dubla listare, pentru ca firmele locale trebuie listate pe piata locala, unde sunt mai bine cunoscute. Filozofia noastra este ca ceea ce se intampla pe o piata trebuie sa fie abordat local", a spus Buhl.

El a dat exemplul unor companii din alte tari listate pe Bursa de Valori din Varsovia sau chiar pe piata londoneza, ale caror titluri sunt putin tranzactionate.

Directorul executiv al Bursei din Viena face totusi o exceptie: in cazul acelor grupuri care detin marci locale puternice pe o alta piata. Astfel, grupul Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), este deja listat la bursele din Viena si din Praga si a demarat procesul de listare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), proces estimat sa se finalizeze in primul trimestru al anului viitor. Pe piata ceha, titlurile Erste au intrat la tranzactionare dupa preluarea bancii Ceska Sporitelna, cu o marca locala puternica.

"Totusi, desi actiunile Erste sunt listate si la Praga, ele sunt putin tranzactionate acolo. Grosul tranzactiilor se face la Viena", a exemplificat Buhl.

Seful Wiener Boerse a evitat sa comenteze despre momentul in care titlurile Erste vor fi tranzactionate si la Bucuresti, mentuionand ca institutia pe care o conduce nu este implicata in acest proces decat cu totul marginal, problema tinand de supraveghetorii pietei de capital si de depozitarii centrali.

Solutia propusa, insa, de Michael Buhl pentru stimularea tranzactiilor din regiune este crearea unei platforme de tranzactionare comune, prin colaborare si interconectare intre bursele din regiune. "Ceea ce vor clientii nostri este un acces facil la tranzactionare, iar tehnologia actuala permite acest lucru. Un client vrea sa poata sa faa tranzactii de la Viena pe bursa din Bucuresti sau pe cea din Varsovia", a aratat Buhl.

Bursa din Viena are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanta si, mai ales, pe partea de tranzactionare si calcul al indicilor.

Cu bursa bucuresteana, primii pasi in colaborare au fost intreprinsi in 2004, cand a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, incepand din 15 martie 2005, Wiener Boerse sa calculeze si sa marketeze pe plan international indicele ROTX (Romanian Traded Index). In martie 2006, BVB a semnat cu Bursa din Viena un parteneriat exclusiv privind licentierea si promovarea pe plan international a indicilor BET, BET-FI si BET-C. Bursa din Viena calculeaza de altfel si alti indici ai pietelor de capital din regiune, precum CTX (Cehia), HTX (Ungaria) sau RTX (Rusia). Bursa vieneza a lansat si indici regionali, in care sunt incluse titluri tranzactionate pe mai multe piete, precum si indici internationali - CNX (China Traded Index) si KTX (Kazakh Traded Index).

Wiener Boerse, institutie fondata in 1771, avea la 31 octombrie 2007 o capitalizare a pietei de 170,3 miliarde euro, in crestere cu 16,5% fata de finalul anului 2006, iar volumul lunar de tranzactionare a ajuns in octombrie la 14,8 miliarde euro, de la 10,5 miliarde euro in ultima luna a anului trecut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: