Salariul minim de 500 lei poate umfla preturile, dar aduce incasari mai mari la buget

Data publicarii: 14-11-2007 | Economie

Majorarea salariului minim pana la 500 lei in 2008 risca sa aiba efecte inflationiste, insa ar putea aduce statului incasari mai mari din impozitele pe salarii, umflate de masura anuntata marti de autoritati, sustin analistii economici.

"Cresterea salariului minim va avea un efect inflationist la nivel macroeconomic, dar si un efect fiscal accentuat in conditiile in care multi angajatori care obisnuiesc sa treaca pe cartea de munca salariul minim vor fi obligati sa scoata din buzunar mai multi bani", a declarat analistul economic Matei Paun.

Aceeasi opinie este impartasita si de presedintele Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, care considera ca aceasta masura va afecta inflatia si, in acelasi timp, "va aduce mai multi bani din impozite la bugetul statului". 

In opinia sa, componenta inflationista va fi mai puternica daca se transfera si la nivelul celorlalte salarii. "Avem un an electoral si acest aspect se regaseste in masurile luate de Guvern", a mai spus presedintele GEA, care a mentionat ca, din perspectiva investitorilor straini, perceptia negativa in ce priveste mixul de politici din Romania se amplifica.

Cresterea salariului minim poate reprezenta un semnal de noi cresteri salariale pe anumite segmente cum ar fi educatia, a mai spus Voinea.

Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca aceasta majorare nu are un impact important asupra inflatiei, deoarece numarul persoanelor care primesc salariu minim este relativ mic. El a adaugat ca in sectorul privat aceasta majorare nu va fi binevenita, deoarece patronii trebuie sa le plateasca mai mult, aspect care este insa pozitiv pentru angajati, in conditiile demararii sistemului de pensii private obligatorii. Serbanescu considera, insa, ca adevaratele probleme vin din cresterea marilor salarii - care s-a produs deja, precum si din achizitiile publice si din afacerile ilicite.

"Aceasta majorare a salariului minim reprezinta un puseu pentru cresterea celorlalte salarii, fara sa existe vreo justificare in ce priveste productivitatea", a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar. Orice crestere salariala cu caracter electoral nu face decat sa sporeasca diferentele dintre nivelul productivitatii si nivelul salariilor, considera Baltazar, adaugand ca aceste masuri dauneaza competitivitatii romanesti.

Directorul ING Bank Romania, Florin Citu, considera ca majorarea salariului minim va pune, teoretic, presiune pe resurse si pe deficitul de cont curent in cazul in care acesta se foloseste ca baza de calcul pentru celelalte salarii. "Practic, este greu de calculat care este impactul, dar poate conditiona migrarea unor salarii catre economia gri", a precizat Citu.

"Daca majorarea salariului minim bugetar s-ar limita la aceasta crestere, de la 450 la 500 de lei, de care beneficaza circa 200-300.000 de persoane, n-ar fi o problema, dar depinde cate sporuri, bonusuri si prime sunt anexate acestei majorari", a spus Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a tinut sa precizeze ca exprima o parere personala, care nu reprezinta pozitia bancii centrale.

El a mai declarat ca nu e obligatoriu ca deficitul bugetar sa depaseasca nivelul de 3% din PIB, chiar daca va fi marit salariul minim, cu conditia sa se faca economii in alte parti. Lazea a mai spus ca, din pacate, de obicei astfel de reglaje vizeaza reduceri pe partea de investitii de capital.

Saptamana trecuta, guvernatorul BNR a atras atentia ca majorarile salariale surclaseaza productivitatea muncii, care adaugata la aprecierea cursului duce la accentuarea deficitelor externe."Cu cat veniturile salariale cresc in termeni nominali, cu atat ar putea fi mai mici in termeni reali", a afirmat Isarescu.

Mugur Isarescu a afirmat ca politicile economice trebuie intarite in perioade electorale prelungite. "Economia romaneasca risca o corectie din partea pietei, la fel ca in 1999, date fiind conditiile pietei internationale si dezechilibrele accentuate ale contului curent", a explicat Isarescu.

Salariul minim la nivel national va fi in 2008 de 500 de lei, valoare unica valabila atat in contractele colective de munca intre sindicate si patronate, cat pentru salarizarea bugetarilor, pentru prima data in ultimii ani.

Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, in timp ce o parte din patronate nu sunt de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei. Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat, de asemenea, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca guvernul este de acord sa garanteze in plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de guvern).

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei. In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.

Productivitatea muncii a crescut, in primele noua luni din 2007, cu 10,3%, in timp ce cifra de afaceri in industrie s-a majorat cu 12,2%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: