OTP Bank anunta majorarea cu 4% a profitului net obtinut in al III-lea trimestru din 2007

Data publicarii: 14-11-2007 | International

Grupul ungar OTP Bank a raportat o majorare cu 4% a profitului net obtinut in al treilea trimestru din 2007, datorita performantelor bune ale diviziilor din Romania si Rusia, precum si a cresterii activitatilor de creditare si marjelor bune, relateaza Reuters.

Profitul net obtinut de grupul ungar in al treilea trimestru din 2007 a crescut pana la 55,75 miliarde forinti (220 milioane euro), depasind suma de 53,61 miliarde forinti inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut in timp ce venitul net obtinut din dobanzi a crescut cu 26,3%, la 106,91 miliarde forinti.

Performanta grupului ungar a depasit asteptarile analistilor chestionati de Reuters, ce mizau pe un profit net de 54,6 miliarde forinti si pe un venit net din dobanzi de 104,1 miliarde forinti.

Cresterea veniturilor obtinute din dobanzi a fost generata de o majorare cu 37% a activitatilor de creditare, subsidiarele din Romania, Rusia si Muntenegru beneficiind de cresteri record.

Activitatile de creditare ale diviziei din Romania au crescut in al treilea trimestru din 2007 cu 78% fata de aceeasi perioada a anului precedent, informeaza Reuters.

In Rusia, activitatile de creditare au cunoscut o crestere de 8,5% fata de trimestrul precedent in timp ce divizia din Bulgaria a raportat o majorare cu 27% a acestor activitati, fata de perioada similara a anului 2006.

OTP a avertizat insa ca in ciuda faptului ca diviziile sale din strainatate au raportat cresteri substantiale, economiile anumitor state din Europa centrala si de est dau semne de supraincalzire, sectorul bancar fiind confruntat cu din ce in ce mai multe riscuri, lucru ce poate duce la scaderi ale ritmului de crestere.

In Ungaria, care a ramas in continuare cea mai importanta piata a grupului bancar, OTP a continuat sa piarda cota de piata atat in segmentul creditelor cat si in cel al depozitelor, insa banca a reusit sa obtina o performanta mai buna decat cea inregistrata in trimestrul precedent, imbunatatindu-si operatiunile, mai ales in ceea ce priveste colectarea depozitelor.

OTP a mai raportat o crestere cu 6,7% a sectorului de creditare fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita unei cresteri cu 9,5% a creditelor pentru gospodarii.

Avand in vedere ca diviziile din strainatate au cunoscut cresteri notabile iar divizia interna nu a avut o perfromanta foarte buna, diviziile externe au contabilizat 24% din profitul net obtinut de grup in al treilea trimestru din 2007, acest nivel fiind cel mai ridicat inregistrat vreodata, si 30% din venituri, alt nivel record.

Costurile operationale au crescut cu 26% fata de anul trecut, insa in mare parte aceasta crestere a fost cauzata de consolidarea noilor achizitii ale grupului, majorarea costurilor fata de trimestrul precedent fiind marginala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: