Peste 200 de IMM-uri vor primi fonduri nerambursabile in valoare de 24 milioane de lei

Data publicarii: 16-11-2007 | Finante-Banci

Aproximativ 220 de intreprinderi nou infiintate si IMM-uri vor primi fonduri nerambursabile in valoare de 24 milioane de lei, a anuntat, joi, secretarului general al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), Ferdinand Nagy.

Din cele 2.271 de dosare, inscrise in programul national de sustinere a investitiilor intreprinderilor nou infiintate si a IMM-urilor, aproximativ 10% au fost acceptate pentru finantare, a precizat Ferdinand Nagy.

Secretarul de stat a adaugat ca pana la sfarsitul anului toate dosarele viabile vor primi ajutoarele de dezvoltare, deoarece bugetul de 79 de milioane de lei este suficient.

Ministrul de resort Ovidiu Silaghi declara in luna septembrie ca ministerul a suplimentat fondurile destinate dezvoltarii si tehnologizarii IMM-urilor pana la 76 de milioane de lei, dupa ce initial au fost alocate 40 milioane lei.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar nerambursabil, valoarea finantarii nu poate sa depaseasca echivalentul a 10.000 euro, pentru intrepriderile nou-infiintate si microintreprinderi si, in acelasi timp, nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii suma solicitata nu poate fi mai mare de 50.000 euro, reprezentand 60% din valoarea proiectului.

Ajutoarele nerambursbile, in proportie de 60%, provin din fonduri europene. Firmele acceptate in programul de sustinere a investitiilor trebuie sa completeze cu fonduri proprii valoarea proiectului si prin imprumuturi bancare.

Institutiile de credit vor acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, reprezentand minim 25% din valoarea proiectului de investitii, iar contributia proprie a firmelor trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului, in numerar.

Mnisterul pentru IMM-uri a semnat, in octombrie, protocoale cu noua banci comerciale pentru derularea programelor de sustinere a investitiilor de catre intreprinderile nou-infiintate si microintreprinderi precum si a investitiilor de modernizare si retehnologizare a IMM-urilor.

Cele noua banci sunt: BCR, Carpatica, BRD-GSG, CEC, Credit Europe Bank Romania, Eximbank, Libra Bank, MKB Romextera Bank si Banca Transilvania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: