Aeroportul Henri Coanda va ajunge la un trafic de circa 6,7 milioane pasageri in 2010

Data publicarii: 17-11-2007 | Turism

Aeroportul International Henri Coanda (AIHC) ar putea ajunge la un trafic de pana la 6,7 milioane de pasageri in 2010, iar traficul de marfa ar putea atinge 21.300 tone in acelasi an, a declarat vineri directorul de dezvoltare al aeroportului, Virgil Gaman.

"Traficul de pasageri in 2008 ar putea fi cuprins intre cinci milioane si 5,5 milioane de pasageri, potrivit estimarilor noastre. In 2009 vom avea un trafic cuprins intre 5,5 milioane si sase milioane de pasageri, iar in 2010 intre sase milioane si 6,7 milioane de pasageri. In ceea ce priveste cargo, anul viitor estimam un trafic de 19.000 tone pe an, in 2009 estimam 20.100 tone, iar in 2010 previzionam un trafic de 21.300 tone", a spus Virgil Gaman.

El a mai spus ca, in prezent, specialistii AIHC elaboreaza studiul de fezabilitate in urma caruia se va stabili concret etapele de dezvoltare. "Noi avem in desfasurare programul strategic de dezvoltare al aeroportului Otopeni. Acesta este reglementat de o ordonanta - 64/1999, modificata prin legea 58/2007. Aceasta lege stabileste calendarul de desfasurare a lucrarilor de modernizare la Aeroportul International Henri Coanda. In baza acestui calendar urmeaza sa stabilim si investitiile. In acest moment elaboram studiul de fezabilitate care va stabili clar care sunt prioritatile si amplasarea obiectivelor si dimensionarea lor. Dupa aceea vom stabili sursele de finantare, precum si achizitionarea de terenuri - pe baza legii 85 privind expropierea - pentru modernizarea si dezvoltarea Aeroportului International Henri Coanda", a explicat oficialul AIHC.

Gaman a precizat ca Aeroportul International Henri Coanda va respecta clar programul de dezvoltare din calendar. Acesta prevede, printre altele, achizitionarea a 600 de hectare de teren - intre cele doua piste ale aeroportului si in zona de Nord-Est a platformei aeroportuare - in vederea implementarii programului de dezvoltare. "Urmeaza sa facem Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Inceperea demersurilor pentru achizitinarea de terenuri va incepe in 1 iulie 2008. (...) Nu avem alocate sume pentru aceasta achizitie. Banii vor veni de la buget, terenurile vor fi achizitionate de catre stat, urmand ca acesta sa-si majoreze cota corespunzator", a declarat Virgil Gaman, prezent la conferinta internationala "Romanian Airports Forum".

Aeroportul International Henri Coanda (AIHC) va atinge in acest an un trafic de aproximativ 4,5 milioane de pasageri, ceea ce reprezinta o crestere cu circa 40% fata de anul trecut, cand s-au inregistrat in jur de 3,5 milioane de pasageri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: