Institutiile financiare ce se transforma in banci trebuie sa aiba credite restante sub media pietei

Data publicarii: 17-11-2007 | Finante-Banci

Institutiile financiare care vor sa se transforme in institutii de credit vor trebui sa depuna la banca centrala un plan de activitate cu situatia financiara curenta detaliata, care sa arate ca ponderea creditelor restante si indoielnice in portofoliu a fost sub media pietei in ultimul an. Cerinta este cuprinsa intr-un proiect de regulament propus de Banca Nationala a Romaniei (BNR), aflat in dezbatere publica pana pe 23 noiembrie.

"Ponderea creditelor restante si indoielnice (valoare neta) in total portofoliu credite (valoare neta) al institutiei financiare care solicita aprobarea transformarii in institutie de credit nu trebuie sa se situeze, in ultimele patru trimestre anterioare datei depunerii cererii, sub media anuala a sistemului bancar romanesc calculata si publicata de Banca Nationala a Romaniei", se arata in proiectul publicat pe pagina de internet a bancii centrale.

Planul de activitate care va fi depus la banca centrala va cuprinde situatia curenta a institutiei financiare care solicita aprobarea, in care sunt detaliate dimensiunea si structura clientelei, tipul activitatilor desfasurate, produsele oferite, structura organizatorica, numarul de salariati, costurile salariale, sursele de finantare utilizate, rentabilitatea economica si financiara.

De asemenea, banca centrala va solicita prezentarea detaliata si in evolutie a surselor de constituire a capitalului social, care trebuie sa fie constituit numai din varsaminte in numerar, precum si numarul actiunilor detinute de catre fiecare actionar, se arata in proiectul de regulament.

Dosarul depus la banca centrala trebuie sa mai contina c lasificarea creditelor si plasamentelor aflate in portofoliu la sfarsitul ultimelor patru trimestre anterioare datei depunerii cererii, necesarul de provizioane si nivelul acestora, precum si
graficul de realizare a masurilor necesare pentru indeplinirea cerintelor cerute de banca centrala, inclusiv cele privind majorarea capitalului social, conectarea la sistemul de plati si la sistemul de comunicatii interbancare.

BNR va trebui sa decida daca aproba sau nu transformarea institutiei financiare in institutie de credit in termen de cel mult patru luni de la primirea cererii si comunica in scris solicitantului hotararea sa, iar in caz de decizie nefavorabila, va trebui sa o argumenteze.

In caz de aviz favorabil, institutia solicitanta este obligata ca, in termen de cel mult doua luni de la comunicarea aprobarii, sa faca demersurile necesare in vederea indeplinirii tuturor cerintelor operationale prevazute de lege si reglementari pentru categoria de institutie de credit rezultata si sa prezinte BNR documentele necesare, se mentioneaza in proiectul de regulament.

NewsIn