Francul elvetian s-a apreciat fata de dolar pana la un nivel maxim al ultimilor 12 ani

Data publicarii: 17-11-2007 | Finante-Banci

Francul elvetian s-a apreciat vineri fata de dolar pana la o cotatie maxima de 1,1166 franci elvetieni/dolar, pe care nu a mai atins-o din aprilie 1995, ca urmare a aversiunii investitorilor fata de riscuri, relateaza Reuters. Yenul s-a apreciat, de asemenea, ca urmare a faptului ca investitorii au decis sa renunte la tranzactiile speculative riscante, pe fondul deprecierilor inregistrate de actiunile listate la burse.

Moneda japoneza, care are randament mic la fel ca moneda elvetiana, si-a extins castigurile inregistrate joi si s-a apropiat de cotatia maxima a ultimelor 18 luni, la care a urcat fata de dolar la inceputul saptamanii, ca urmare a faptului ca ingrijorarea privitoare la starea unor institutii financiare importante a scazut cererea de active riscante.

Dolarul s-a depreciat vineri si fata de euro dupa publicarea statisticilor privind productia industriala americana, care au indicat cea mai mare scadere inregistrata din ianuarie si dupa cele care au aratat ca aportul de capital din septembrie a fost mai mic decat estimasera analistii, mai scrie Reuters.

"Statisticile despre productia industriala din octombrie au contribuit, de asemenea, la deprecierea dolarului", a declarat un strateg pentru piete valutare din cadrul companiei RBC Capital Markets, David Watt, citat de Reuters.

Euro a atins valoarea maxima a sedintei la 1,4672 dolari/euro, inainte sa coboare la 1,4660 dolari/euro, in urcare cu 3% fata de inchiderea sedintei de joi. Se situeaza la mai putin de un cent de recordul istoric atins saptamana trecuta, de 1,4752 dolari/euro, potrivit statisticilor Reuters.

NewsIn