Toti operatorii economici trebuie sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu 10% in 2007

Data publicarii: 21-11-2007 | Economie

Reducerea de catre CE a plafonului de emisii de dioxid de carbon pentru Romania, cu 10% pentru 2007 si cu 20,7% pentru 2008-2012, implica o diminuare proportionala si pentru agentii economici, a anuntat, marti, un oficial din Ministerul Mediului.

"Decizia Comisiei Europeane este la nivel national, fara a impune cota care revine fiecarui operator economic in parte. In cazul in care Romania va trebui sa aplice decizia Comisiei, autoritatile au stabilit ca reducerea cotei sa se aplice proportional pentru toti agentii economici, astfel pentru fiecare dintre ei reducerea va fi de 10% pentru 2007 si de 20% pentru perioada 2008-2012", a declarat Dumitra Mereuta, director pe probleme de schimbari climatice in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Directorul Directiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, a declarat, marti, ca reducerea plafonului de emisii de gaze propus de Romania pentru 2007 este o masura retroactiva care transforma producatorii de energie in cumparatori de certificate de emisii de gaze.

"Fiecare producator si-a stabilit, la inceputul anului 2007, un plan de productie si, implicit, de emisii in functie de propunerea pe care Romania a inaintat-o Comisiei. Avand in vedere decizia CE anuntata in octombrie de reducere cu zece procente a plafonului pentru 2007, producatorii vor trebui sa cumpere certificate pentru a acoperi aceasta diferenta", a explicat Sandulescu.

Ministrul mediului Attila Korodi declara, saptamana trecuta, ca Guvernul a discutat despre oportunitatea de a contesta decizia Comisiei Europene de reducere a nivelului de emisii de gaze pentru Romania si a mandatat Departamentul de Afaceri Europene sa inceapa demersurile pentru contactarea unor firme de avocatura in acest sens. Executivul urmeaza sa decida daca va contesta decizia Comisiei, pana pe 26 decembrie, termenul prevazut de procedurile europene.

Forul european a decis, prin Planul National de Alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon, o reducere cu 10% pentru 2007, respectiv cu 20,7% pentru perioada 2008-2012, fata de nivelul propus de Romania.

Potrivit Comisiei Europene, schema garanteaza reducerea, cu cele mai scazute costuri din punct de vedere economic, a emisiilor de gaze cu efect de sera produse in sectorul energetic si cel industrial, ajutand astfel Uniunea Europeana si statele membre sa isi duca la indeplinire angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto.

Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, plafonul sau limita din cantitatea de dioxid de carbon pe care o pot emite instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare instalatie.

Conform Hotararii de Guvern privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, un astfel de certificat reprezinta titlul care confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon, intr-o perioada definita. Potrivit prevederilor actului normativ, instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare sunt cele din sectorul energetic, din domeniul productiei si prelucrarii metalelor feroase, din industria mineralelor si cele folosite pentru producerea de celuloza din lemn sau hartie si carton.

Romania a sustinut, in cadrul intalnirii Consiliului de Mediu al UE, in luna februarie, la care delegatia romana a participat pentru prima data ca membru deplin, angajamentul intern de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2020, fata de anul de referinta prevazut in Protocolul de la Kyoto - 1990.

NewsIn