Ministrii de finante ai UE sunt ingrijorati de inflatie si de evolutiile valutare

Data publicarii: 21-11-2007 | Finante-Banci

Ministrii de finante ai statelor din zona euro au deplans aprecierea rapida a monedei europene, urmarind cu atentie ratele de schimb valutar, a declarat marti presedintele Eurogroupului, Jean-Claude Juncker, odata cu nivelul record inregistrat de euro in raport cu dolarul, informeaza Reuters.

Juncker a afirmat de asemenea ca va trimite saptamana viitoare un mesaj de avertizare catre China in legatura cu rata de schimb a yuanului, spunand ca Europa ar trebui sa nu subestimeze riscul unei urcari a inflatiei.

Fara a mentiona explicit posibilitatea unei interventii pe pietele valutare, Juncker a declarat ca cele 13 state membre din zona euro s-au aflat in contact permanent cu partenerii lor din Japonia si SUA, in ceea ce priveste ratele de schimb valutar.

Potrivit prim-ministrului luxemburghez, Juncker, chiar daca Banca Centrala Europeana nu a avut drept tinta stabilizarea ratelor de schimb, "asta nu inseamna ca nu ar trebui sa examinam atent ratele de schimb curente".

Scopul ECB este de a asigura stabilitatea preturilor, pastrand inflatia sub rata de 2%.

"Nu sunt unul dintre acei politicieni care se tem de inflatie, insa va asigur ca sunt din ce in ce mai preocupat de aceasta problema", a declarat Junker.

Acesta a spus ca nivelul crescut al euro nu a impiedicat pana acum economiile din regiune sa-si mareasca cota de piata in alte zone ale lumii.

"Dar ce s-a intamplat in trecut nu este un bun exemplu fata de ce s-ar putea intampla pe viitor, in cazul in care continuam sa neglijam rata de shimb a euro", a adaugat acesta.

Euro a crescut marti pana la un nivel record de 1,4797 dolari, potrivit Reuters.

Presedintele Eurogroupului spera ca secretarul trezoreriei americane, Henry Paulson, sa reafirme saptamana aceasta faptul ca aprecierea dolarului este in interesul Statelor Unite ale Americii.

Junker va conduce in premiera o delegatie ce se va deplasa saptamana viitoare in China, impreuna cu presedintele ECB, Jean-Claude Trichet si comisarul UE pe afaceri monetare, Joaquin Almunia, pentru a determina Beijingul sa-si stabilizeze moneda nationala.

"Vom explica de ce liderii din economia chineza ar trebui sa rezolve problema yuanului. Ne vom asigura ca de data asta sa fim intelesi", a spus acesta.

Junker a declarat saptamana trecuta ca yuanul este subevaluat cu 20%-25%.

NewsIn