Romania, campioana UE la numarul de impozite si taxe platite de companii

Data publicarii: 21-11-2007 | Afaceri

Romania este lider in Uniunea Europeana si numarul  patru mondial la numarul de impozite si taxe pe care o companie trebuie sa le plateasca anual.  Studiul "Paying Taxes 2008",  realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala,  in care sunt incluse nu mai putin de 178 de tari, arata clar ca in tara noastra o firma plateste 98 de impozite. Numarul este de peste doua ori mai mare decat cel din alte state europene, precum Polonia sau Slovacia.

Ne "batem" cu Uzbekistan si Ucraina

Analistii PwC au evidentiat o "evolutie" a Romaniei din acest punct de vedere, tara noastra urcand, in decurs de un an o pozitie in clasament fata de editia din anul 2006. Anul trecut  numarul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89. La nivel mondial, fata Romaniei este depasita doar de Belarus - cu 124 de taxe, Uzbekistan - cu 118 si Ucraina - cu 99.  Autorii studiului precizeaza ca, desi in Romania si Ucraina a fost introdusa taxa unica de impozitare, numarul mare al celorlalte taxe percepute in aceste tari diminueaza beneficiile acestui sistem de impozitare. La stabilirea numarului taxelor platite de o companie intr-un an au fost luate in calcul frecventa cu care sunt achitate timpozitele directe si indirecte, aceasta putand fi de 12 ori, patru ori sau o data pe an. 

"Numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decat in orice alt stat din Uniunea Europeana, diferenta fiind foarte mare. Locul doi in Uniunea Europeana in functie de acest criteriu este ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, mai putin de jumatate din nivelul din Romania", se afirma in studiu.

In celelalte state din UE, numarul taxelor este mai mic de 30 pe an. Astfel, printre cele mai multe taxe mai sunt percepute in Slovacia - circa 30, in Lituania, Ungaria si Franta - putin peste 20. La polul opus Romaniei se afla Suedia, unde se platesc doar doua impozite, in Letonia - 7, Portugalia, Spania si Marea Britanie - cate 8.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: