Formele alternative de energie, in dezbatere la Forumul National de Mediu

Data publicarii: 21-11-2007 | Diverse

Silviu Stoica, secretar de stat MMDD a participat la  "Forumul National de Mediu - Energii alternative. Tranzactii cu certificate de emisii. Noi tehnologii de mediu", eveniment organizat de FINMEDIA, sub patronajul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

"Forumul National de Mediu ne pune in fata unei teme deosebit de sensibile - cea a certificatelor de emisii pentru gaze cu efect de sera, si in fata a doua posibile solutii pentru provocarile imediate, dar mai ales de perspectiva, pe care le ridica nevoia protejarii de resurse si necesitatea dezvoltarii durabile: este vorba de noile tehnologii de mediu si de energiile alternative", a declarat Silviu Stoica.

Dincolo de ceea ce face fiecare consumator in gospodaria sa, utilizarea formelor alternative de energie pare a fi o solutie importanta la nivel european si mondial, atat pentru mediu cat si pentru protejarea resurselor. Este si motivul pentru care ea constituie deja o parte consistenta a viitoarei strategii europene in domeniul energiei. Romania are si ea de facut eforturi in acest sens si de indeplinit cateva angajamente clare in domeniul energiilor regenerabile. Astfel, tara noastra s-a angajat ca, pana in anul 2010, energia electrica provenita din surse verzi sa reprezinte 33% din consumul national. Dupa 2015 procentul urmeaza sa creasca la 35%, iar in 2020 sa ajunga la un nivel de 38%.

Secretarul de Stat din cadrul MMDD a subliniat ca pentru a ajunge la acest nivel "va fi insa nevoie de investitii serioase, in care accentul major care trebuie pus pe cercetare. In conformitate cu prevederile Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie, necesarul de investitii in perioada 2003 - 2015, este estimat la 2,7 miliarde de  Euro, din care peste doua miliarde investitii directe.

In acest sens, incurajam agentii economici, precum si autoritatile locale sa utilizeze Administratia Fondului pentru Mediu ca instrument financiar. AFM finanteaza astfel de proiecte si suporta in proportie de 50% din costurile eligibile ale proiectului (pt agentii economici) si 60% (pentru autoritati locale)".

Una dintre temele intens dezbatute in cadrul intalnirii de astazi a fost si aceea a tranzactiei certificatelor de gaze cu efect de sera. Specialistii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au prezentat posibile urmari si masuri determinate de decizia Comisiei Europene de a reduce numarul total de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, propuse a fi alocate la nivel national, pentru Romania, prin Planul National de Alocare.

La conferinta au fost prezenti reprezentanti a doua companii straine, ce vin din tari cu experienta deja in problemele tranzactiilor cu certificate de emisii - Harri Roto de la Green Stream, Finlanda si Roman Stütz de la EGL Austria. Expertiza acestor companii in ceea ce priveste mecanismele si instrumentele de tranzactionare ca si in materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pot fi utile unei piete in formare asa cum este cea din Romania.

Alte teme care s-au bucurat de un interes deosebit din partea auditoriului  si au generat numeroase intrebari au fost cele din domeniul schimbarilor climatice si conceptelor abordate in gestionarea fenomenelor extreme, aspectele de management in practica de decontaminare a siturilor precum si cele referitoare la managementul integrat al deseurilor. Astfel, David Alexandru, reprezentantul companiei Vivani Salubritate a prezentat tema "Eliminarea deseurilor periculoase prin depozitare finala in depozite conforme" oferind auditoriului cateva solutii privind deseurile periculoase. La randul sau, Sorin Randasu, sef serviciu in cadrul Administratiei Nationale Apele Romane, a adus in discutie problematica surselor alternative de energie cu tema "Incurajarea investitiilor in surse regenerabile de energie".

Nu in ultimul rand temele: "Aspecte de management, evaluare de risc ecologic si control al calitatii in practica de decontaminare a siturilor" prezentata de dr.ing.Nicolae Heredea, director in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile  si ""Depozite conforme" prezentata de Elena Dumitru,sef serviciu in cadrul aceluiasi minister au suscitat auditoriul la dezbatere.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: