Dubla taxare a firmelor a fost eliminata dupa 11 luni, prin abrogarea taxei de poluare la masini

Data publicarii: 22-11-2007 | Auto

Taxa pentru emisiile de poluanti platita pentru autovehiculele utilizate de catre companii a fost abogata dupa cinci ani de la introducere, fiind eliminata astfel, dupa 11 luni, dubla taxare aplicata companiilor prin aparitia de la 1 ianuarie 2007 si a taxei de prima inmatriculare a masinilor.

Taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la surse mobile, cunoscuta si ca taxa pentru teava de esapament, platita de operatorii economici pentru autoturismele in dotare, a fost eliminata prin Legea 292/2007 pentru modificarea Ordonantei 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, lege aprobata de Parlament la inceputul lunii noiembrie.

Legislatia actuala mentine taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la surse fixe ( centrale termice, CET-uri, cazane, cuptoare de prelucrare), respectiv toti operatorii economici care desfasoara activitati generatoare de poluare. Taxa nu se aplica persoanelor fizice, institutiilor publice, organizatiilor neguvernamentale sau guvernamentale, asociatiilor sau fundatiilor.

"Am eliminat taxa pentru emisiile de poluanti de la masini pentru a evita dubla taxare pentru acelasi factor de poluare, desi taxa de prima inamtriculare nu este recunoscuta ca taxa de mediu nici la Bruxelles nici la Bucuresti", a explicat pentru NewsIn presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti.

Potrivit acestuia, pana la mijlocul lunii noiembrie, sumele incasate din aceasta taxa sunt de 2,7 milioane lei. Bugetul Fondului de Mediu prevede pentru anul 2007 venituri din taxa pentru emisiile de poluanti din surse mobile de 3,5 milioane lei si de 10 milioane lei din taxa aplicata surselor fixe.

Taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera a fost introdusa in 2002 prin legislatia referitoare la constituirea fondului de mediu.

Taxa pentru emisii aplicata autovehiculelor se calculeaza in functie de consumul, tipul de carburant si de factorul de emisie.

Taxa pentru emisiile de poluanti provenite de la surse fixe se stabileste in functie de cantitatea de poluant emisa in atmosfera, la care se adauga o suma fixa stabilita pentru fiecare tip de poluant. Astfel, cota fixa este de 0,02 lei/kg pentru pulberi, 0,04 lei/kg pentru oxizi de azot si oxizi de sulf, 12 lei/kg pentru plumb, 16 lei/kg pentru cadmiu si 20 lei /kg pentru emisiile de mercur si cele de poluanti organici persistenti.

Taxa de prima inmatriculare auto, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a devenit, din luna martie, obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului declansata de Comisia Europeana si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: