UE a adoptat noi metode de combatere a fraudei fiscale prin Programul Fiscalis 2013

Data publicarii: 23-11-2007 | International

Consiliul European a adoptat programul Fiscalis 2008-2013, care le va oferi statelor membre mijloace de combatere a fraudei fiscale si modalitati de reducere a costurilor administrative pentru plata taxelor, in special pentru TVA si accize, informeaza, joi, un comunicat al Comisiei Europene.

Programul Fiscalis 2008-2013 va continua sa stimuleze cooperarea intre autoritatile fiscale ale statelor membre si le va oferi acestora asistenta pentru a obtine un echilibru intre cheltuielile efectuate pentru control si sarcina fiscala a contribuabililor. Programul va contribui si la dezvoltarea si gestionarea sistemelor IT pentru taxe la nivel european.

"Sunt fericit ca a fost adoptat programul Fiscalis 2013. Administratiile fiscale nationale trebuie sa fie modernizate, iar cooperarea intre acestea trebuie sa fie intarita pentru a combate frauda fiscala", a declarat comisarul pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, citat de comunicatul Comsiei.

Conform aceluiasi comunicat, principalele obiective ale programului Fiscalis 2013 sunt: imbunatatirea luptei impotriva fraudei fiscale, in special impotriva celei care vizeaza TVA, reducerea sarcinii fiscale administrative pentru contribuabili, asigurarea schimbului de informatii intre statele membre, ca si intre comercianti, prin sistemele IT pentru taxe.

Astfel, programul isi propune sa creasca eficienta administratiilor fiscale prin informatizarea instrumentelor de control, imbunatatirea sistemelor informatice europene existente, in special a sistemului VIES pentru accize, sprijinul pentru punerea in practica a Sistemului de Control al Miscarii Produselor Accizate, de la jumatatea anului 2009.

NewsIn