Google a scos pe piata testul ADN pe care ti-l poti face singur

Data publicarii: 23-11-2007 | IT&C

Ingeniozitatea celor de la Google pare sa nu aiba limite. Ei au scos pe piata testul ADN pe care ti-l poti face singur. Costa aproape o mie de dolari si pentru moment este disponibil celor din Statele Unite ale Americii. Ceilalti au o alta varianta: on line.

23andMe, o companie online fondata de Google vinde teste ADN la pretul de 999 de dolari. Testele au fost lansate saptamana aceasta si specialistii spera ca in curand baza de date isi va dovedi utilitatea si va ajuta la o mai buna diagnosticare a bolnavilor.

In paralel a fost infiintat si un serviciu de genealogie online, care te poate ajuta sa afli mai multe despre istoria familiei sau, de ce nu, poti sa iti gasesti rudele pierdute. Cum este posibil? Trebuie sa trimiti o mostra de AND la Ancestry.co.uk. Odata ajunsa la destinatie, specialistii o vor analiza si o vor compara cu alte peste 15 milioane de mostre cate se gasesc acum in baza de date. Daca ADN-ul trimis de tine se potriveste cu un altul, vei primi un e-mail cu toate informatiile necesare. Perioada de asteptare variaza intre 4 si 6 saptamani. Depinde de tine daca vrei sau nu sa-ti contactezi rudele pierdute.

Denumirea testului vine de la cele 23 de perechi de cromozomi care fac parte din genomul fiecarei persoane. Initiatorii proiectului spera ca in curand vor fi vizuallizate peste 500.000 de date despre genomul uman intr-o forma usor de vizualizat si de inteles.
Pentru inceput, cei care isi fac testul vor afla daca sunt predispusi sa se imbolnaveasca de cancer sau de diabet, de ce nu le plac anumite mirosuri sau feluri de mancare si daca au stramosi celebri.

Datele sunt confidentiale si sunt prelucrate de cei mai buni specialisti. In pachetul de ADN, cercetatorii au reusit sa combine cei trei mari piloni pe care se bazeaza genealogia - ADN-ul, dosarele istorice si retelele de socializare.

The Money Channel