Lovirea manechinelor cu mutra sefilor: metoda de reducere a stresului la locul de munca

Data publicarii: 26-11-2007 | HR/Cariere

39% dintre muncitorii din Romania sufera de dureri de spate, iar 36% acuza dureri musculare, conform datelor raportate de autoritatile de sanatate publica. Cifrele din Romania depasesc cu mult media la nivelul Uniunii Europene, unde ponderile sunt de 24%, respectiv 22%. Afectiunile musculo-scheletice (AMS) sunt cele mai frecvente probleme de sanatate legate de locul de munca.

In Romania peste 360.000 de lucratori si-au luat concediu medical in 2006 in urma suprasolicitarii aparatului locomotor. Acestia reprezinta 20,48% din totalul muncitorilor supusi la noxe profesionale. Sectoarele cele mai afectate sunt Agricultura si Constructiile. Nici cei care lucreaza la calculator nu sunt scutiti de dureri: de spate, de gat, de umeri si membre. Afectiunile musculo-scheletice sunt potentate inclusiv de expunerea la noxe, zgomot, vibratii mecanice, de climatul rece sau iluminarea necorespunzatoare.

Pe de alta parte stresul si efortul neuropsihosenzorial amplifica afectiunile musculo-scheletice. Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct - Inspectia Muncii, recomanda construirea unei noi conduite pentru combaterea acestor afectiuni, in functie de natura muncii depuse, pentru a elimina abuzurile din partea angajatorilor. "Exista si abuz din partea lucratorilor, care vor sa sparga normele si sa-si depaseasca propriile limite prin munca", a adaugat Mihai Costescu.

Coordonatorul roman al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca (AESSM), Mihaela Tripcovici, a sugerat alternarea activitatilor si gimnastica pentru a diminua riscul afectiunilor. Drept exemplu, a povestit ca unele companii au adoptat metode neconventionale pentru a destresa personalul: intr-o sala special amenajata sunt asezate modele in marime naturala ale liderilor companiei, iar in pauza angajatii pot merge sa-si "regleze conturile" cu papusile din cauciuc.

Reprezentantii Inspectiei Muncii recomanda lucratorilor sa respecte normele si sa comunice angajatorilor eventualele afectiuni sau accidente datorate conditiilor de munca, pentru ca muncitorii care sufera de afectiuni musculoscheletice sa nu fie dati la o parte, ci sustinuti pentru a se reintegra la locul de munca.

Integral in Gandul