Isarescu si contextul regional favorabil ajuta leul si Bursa, care au ignorat alegerile

Data publicarii: 27-11-2007 | Finante-Banci

Declaratiile guvernatorului BNR si tendinta favorabila a regiunii au fost factorii hotaratori in revenirea leului si a bursei romanesti, demarata la finalul saptamanii trecute si continuata luni, spun analistii, care cred ca alegerile au ramas fara efect pe piata financiara.

Expertii avertizeaza ca orice declaratie a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, va influenta cursul si ca usoara intarire a leului din ultimele zile a fost determinata si de faptul ca deprecierea anterioara a fost prea rapida si teama de o eventuala interventie directa a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in piata valutara.

Leul a fost ajutat sa-si revina de declaratiile guvernatorului Isarescu, iar Bursa - de contextul regional si de ieftinirile anterioare.

"Nu cred ca revenirea Bursei si a cursului are vreo legatura cu desfasurarea alegerilor. Bursa si-a revenit putin inca de vinerea trecuta, probabil datorita revenirii increderii in piata. Lumea considera ca e momentul sa revina in piata", a declarat economistul sef al al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Analistul a apreciat ca, pe piata valutara, leul s-a mai stabilizat dupa o posibila interventie directa a bancii centrale si pe fondul comentariilor facute de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In privinta alegerilor, Dumitru considera ca nu au transmis semnale pozitive, ci mai degraba negative, dovada fiind absenteismul ridicat.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca revenirea pietei de capital si a pietei valutare in Romania se inscrie mai degraba intr-o tendinta favorabila a regiunii si ca este greu de spus daca alegerile au influentat evolutia cursului sau a titlurilor de la Bursa, mai ales ca miscarea in sus a inceput de la sfarsitul saptamanii trecute.

"Mi-e greu sa spun daca alegerile au influentat in vreun fel cursul sau Bursa. Cred insa ca nu au fost rezultate neasteptate, care sa modifice estimarile analistilor de la bancile nerezidente, de care depindem mult pe plan extern", a spus Lucian Anghel.

Pe de alta parte, Anghel a atras atentia asupra influentei pe care o pot avea in piata comentariile guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Piata va fi atenta la orice declaratie a guvernatorului BNR. In plus, trebuie sa tinem cont ca poate leul s-a depreciat prea rapid. Miscarea care a inceput vineri este o corectie, abia de la 3,40 lei/euro putem vorbi despre o revenire a increderii in piata. In fond este vorba despre doar doua zile de crestere dupa o perioada destul de neagra", a mai spus Anghel.

Saptamana trecuta a fost marcata de declaratiile in cascada ale guvernatorului BNR, in doua interviuri si un seminar

Vineri, guvernatorul Isarescu a declarat, in cadrul unui seminar desfasurat la Sinaia, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit in lunile de vara prin operatiuni pe piata valutara si admite posibilitatea unor noi interventii in viitor in cazul in care este nevoie, pentru a aduce cursul la un nivel "confortabil" pentru economie.

"Ne pastram libertatea de a interveni fara comentarii si fara explicatii anticipate, daca este nevoie, pe piata valutara. Am procedat in acest fel in lunile de vara si o vom face si in lunile urmatoare, in caz de necesitate, conform angajamentului bancii centrale, de managed floating, nu free floating", a precizat Isarescu.

Leul a revenit incepand de vineri, dupa ce se apropiase de pragul de 3,70 lei/euro

Leul a castigat luni trei bani (0,83%) pana la 3,5921 lei/euro, potrivit datelor BNR, pe fondul ordinelor de vanzare de valuta din prima parte a zilei, de teama unei interventii a bancii centrale in piata valutara care sa limiteze o eventuala depreciere a leului, sustin dealerii.

Moneda europeana era cotata la 3,6000-3,6080 lei/euro in deschiderea sedintei valutare, dupa care leul s-a depreciat la 3,6150 lei/euro, iar apoi a revenit la 3,60 lei/euro. Ulterior, leul a continuat sa se aprecieze pana la 3,5830 lei/euro, iar la 14:00 euro era cotat la 3,5835-3,5895 lei/euro.

"O parte din banci au suspectat banca centrala ca a intervenit vineri pe piata valutara pentru stoparea deprecierii leului, asa ca azi au aparut ordine de vanzare de valuta in schimbul leilor, de teama unei noi interventii. Se pare ca euro nu e dorit la cotatii atat de ridicate, asa ca leul revine la un nivel mai sustenabil, care s-ar putea situa intre 3,40-3,50 lei/euro", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Mihai a mai spus ca alegerile de duminica nu par sa fi influentat piata valutara, aprecierea leului fiind generata mai degraba de teama unei interventii in piata a BNR si de anticiparea unor intrari de valuta mai mari pe final de an de la romanii care lucreaza in strainatate.

Celelalte valute din regiune au avut, de asemenea, o tendinta de apreciere fata de euro.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5921 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 3 bani (0,83%) fata de euro, de la 3,6221 lei/euro, cat era vineri.

Revenirea Bursei, corelata cu cea a leului, a fost stimulata de scaderile anterioare, care au creat oportunitati bune de plasament

In ultimele doua sedinte, piata bursiera romanesca a dat semne de revenire, indicele compozit BET-C, inregistrand o crestere cu 2,43% vineri si cu 1,87% luni. Cea mai puternica revenire a fost inregistrata de indicele societatilor financiare, BET-FI, care a castigat vineri 1,85%, pentru ca luni sa urce cu inca 3,52%.

"Dupa patru zile de lichiditate buna, peste media anuala, cumparatori au razbit abia vineri vanzatorii si pare sa fie semnalul ca scaderile s-au oprit", declarase, vineri, Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj, in contextul revenirii optimismului in piata, dupa ce indicii revenisera pe "verde".

"Sedinta de vineri s-a caracterizat printr-o volatilitate extrem de ridicata si este tipica pentru o stopare a tendintei descendente din ultimele luni, acest lucru vazandu-se in evolutia SIF-urilor si actiunilor bancare si petroliere. Ne putem astepta la o consolidare pe actiunile mentionate anterior, iar pe SIF-uri consolidarea s-ar putea realiza peste pragul de 68.000 puncte al indicelui BET-FI", mentionase Ceuca.

El observa, de altfel, o corelatie destul de mare intre piata valutara si bursa romaneasca. "Probabil azi (vineri) in piata valutara a intervenit BNR. Era foarte clar ca nu se poate sustine acest curs euro/leu, deoarece nu reflecta situatia economiei si inflatia. Avem nevoie de o economie puternica, cu o crestere sustenabila, iar inflatia sa poate fi controlata si sa-si atinga tinta", aratase Ceuca.

Analistii de la Intercapital Invest scriau, intr-un raport pentru investitori, ca "fata de maximul atins in acest an de catre indicele BET-FI, de 95.111 puncte, SIF-urile se tranzactioneaza la un nivel cu 42% mai mic".

Scaderea accentuata din ultima perioada a titlurilor SIF, printre cele mai lichide de pe piata romaneasca de capital, prezenta astfel oportunitati interesante de plasament, mai notau acestia. "Raportand preturile actiunilor SIF la valoarea unitara a activului net, acestea se tranzactioneaza la raporturi de 0,7 - 0,8 (cu un discount cuprins intre 20 - 30%), prezentand oportunitati interesante de investire pentru perioada urmatoare", se mentiona in raportul Intercapital Invest.

Luni, brokerul Gigi Uleia de la Prime Transaction mentiona ca in piata a reaparut optimismul, chiar daca moderat, nefiind excluse marcari de profit in perioada urmatoare care sa mai tempereze din elan sau chiar sa readuca tendinta descendenta. "In cazul in care cumparatorii isi vor mentine pozitiile, cresterile ar putea continua, existand insa riscul ca sa revina vanzatorii de mare calibru sau unii dintre cei care au cumparat pe minime sa marcheze profituri imediate de 7-8%", a declarat Gigi Uleia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: