Romanii vor putea lua imprumuturi numai dupa ce vor fi examinati de Biroul de Credit

Data publicarii: 27-11-2007 | Finante-Banci

Fiecare client va primi o nota "de evaluare globala a capacitatii de rambursare, noteaza Gandul. Romanii vor putea lua imprumuturi numai dupa ce vor fi "examinati" de Biroul de Credit. Incepand din 2008, fiecare roman care va dori sa ia un credit ar putea fi in prealabil "examinat" de Biroul de Credit . Aceasta este ultima faza din strategia de dezvoltare a acestei institutii care presupune ca raportul de credit prezentat bancilor sa fie insotit de o cifra, denumita scor. Deocamdata discutiile se poarta la nivel de banci, pentru ca decizia sa fie acceptata de in intregul sistem.

"Scorul - format din trei cifre - va reprezenta o apreciere data clientului si va fi calculat dupa un model unic implemenat de Biroul de Credit", a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, citat de conso.ro. Pana la implementarea scorin­gului, Biroul de Credit calculeaza deja un indicator pentru fiecare persoana inre­ gistrata. "Furnizam un prescoring bancilor, realizat pe baza informatiilor negative. Se inmulteste volumul restantei cu zilele de restanta iar aceasta cifra este furnizata bancii.

In functie de aversiunea fiecarei banci, acesta poate evidentia un risc maxim, mediu sau scazut", spune Epure. In prezent, aproape 70% dintre restantierii raportati sunt din Bucuresti, cea mai mare parte dintre acestia fiind barbati.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: