Radu Craciun: Deprecierea leului nu va fi de durata si se va simti in exporturi peste sase luni

Data publicarii: 27-11-2007 | Economie

Corectia cursului de schimb al leului din ultima perioada nu se inscrie intr-o tendinta pe termen mai lung, dar ar putea avea ca efect stimularea exporturilor, ce va fi vizibila la jumatatea anului viitor, a spus marti noul director de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun.

"Desi in prezent leul se depreciaza, pe termen mediu, evolutia monedei nationale nu va sprijini balanta de plati", a declarat Craciun. "Dupa primele sase luni din 2008 vom vedea efectele deprecierii, ale unui leu mai slab asupra exporturilor si asupra deficitului. Exportatorii vor avea mai multa activitate", a adaugat el.

De altfel, pentru ca efectul slabirii monedei nationale sa fie resimtit de exportatori, un curs de 3,50 lei/euro ar trebui sustinut mai mult timp, a explicat directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii.

Leul s-a depreciat cu 16% din iulie pana in prezent, in conditiile in care numai in luna noiembrie, volatilitatea cursului de schimb pe piata interbancara a depasit 11%, un nivel apropiat de limita de volatilitate maxima de 15% mentionata de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Politica de dobanda a BNR urmareste prevenirea devalorizarii in exces a monedei nationale, astfel incat e posibil ca in 2008 sa avem un curs de schimb cu 4-5% peste nivelul mediu din 2007, desi "se aude in piata" ca euro va fi cotat la 4 lei, a mai spus Craciun, care a mentionat ca nu crede in astfel de scenarii.

"Probabil in 2008, in prima jumatate a anului, cursul va fi intre 3,45-3,65 lei/euro, pentru ca apoi sa reia trendul de apreciere fata de euro", a spus Craciun.

El crede, de altfel, ca BNR nu va lasa leul sa se deprecieze excesiv si va interveni prin politica de dobanda pentru a evita deraieri inflationiste. "BNR vrea un leu mai slab - dar nu unul extrem de slab - pentru a corecta dezechilibrele externe", a spus Craciun, care estimeaza un curs "convenabil" de 3,50-3,55 lei/euro "si nu unul la 3,65 cum ajunsese, astfel incat pretul sa fie atragator pentru a cumpara si vinde".

"In 2008, BNR nu are alta solutie decat sa continue cu politica restrictiva prin limitarea deprecierii, descurajarea creditului si stimularea economica", considera Craciun, care a amintit ca guvernatorul Is arescu mentionase de posibilitatea de a crea o "foame de bani" prin cresterea intempestiva a dobanzilor de pe piata interbancara.

Craciun spune, insa, ca aceasta nu este o solutie buna, deoarece "vizeaza efectul si nu cauza", si ca,  in acest fel, BNR poate doar sa descurajeze speculatia.

El estimeaza ca BNR va majora dobanda cheie cu 0,50-1 puncte procentuale in viitor sau "chiar mai mult, in functie de evolutia cursului de schimb".

La finalul lunii octombrie, BNR a majorat de altfel dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale pana la 7,50%, dupa ce in prima jumatate a anului o redusese de patru ori consecutiv, de la 8,75% la 7%. Motivatia principala a urcarii dobanzii cheie a fost, potrivit comunicatului publicat de banca centrala, saltul inflatiei anuale la 6,84% in octombrie, de la 6,03% in septembrie si 4,96% in august, ceea ce a determinat si revizuirea semnificativa in sus a prognozei de inflatie a BNR pentru finalul anului, de la 3,9% la 5,7%.

Evolutia inflatiei a iesit din culoarul avut in vedere de banca centrala - de 3-5% - si va ramane astfel si in prima jumatate a anului viitor, ceea ce face ca presiunea inflationista sa persiste. In acest context e posibil ca tinta de inflatie pentru acest an sa fie depasita cu mult, chiar peste 6%, si exista pericolul ca tinta pentru 2008 sa fie, de asemenea, ratata, a mentionat Craciun.

BNR a anuntat o tinta de 4% la sfarsitul lui 2007 si de 3,8% pentru 2008, cu un culoar de variatie de plus sau minus un punct procentual.

NewsIn