Seful Interamerican Pensii vrea ca aderentii indecisi sa fie distribuiti doar catre fondurile mici

Data publicarii: 28-11-2007 | Finante-Banci

Arbitrul pensiilor private ar putea evita supraconcentrarea pietei pensiilor obligatorii daca ar hotari ca participantii sa fie distribuiti catre fondurile care au mai putin de 10% din piata, a declarat directorul executiv al Interamerican Pensii, Besim Javad.

Potrivit lui Javad, o astfel de masura a fost luata in Polonia, si la fel s-ar putea proceda si la noi, astfel incat cei cu dubla semnatura sau cei care nu au semnat pentru aderarea la niciun fond de pensii private obligatorii pana la data de 17 ianuarie, vor putea fi distribuiti numai catre administratorii cu o cota de piata de sub 10%.

De asemenea, Besim Javad a precizat ca in Romania exista 2,6 milioane de persoane cu varsta sub 35 de ani, care sunt considerate eligibile pentru a adera la pilonul II de pensii si 1,9 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care nu sunt obligati, dar isi pot alege in mod optional un fond de pensii private obligatoriu.

"Piata e concentrata de catre primii doi jucatori, care detin mai mult de 60% din piata, ING Fond de Pensii detinand 34,62% si Allianz - Tiriac detinand 25,77% din piata", a precizat Besim Javad.

El a precizat ca Interamerican se afla pe locul cinci, cu o cota de piata de 6,25% si 137.631 de aderenti la fondul de pensii.

Directorul executiv al Interamerican Pensii a mentionat ca 2,5 milioane de persoane au semnat deja pentru aderarea la un fond de pensii administrate privat (fata de peste 2,2 milioane de persoane, raportate de Comisie), in contextul in care nu toate fondurile au facut raportarea la timp.

Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

NewsIn