Certificat arheologic al Rosia Montana Gold Corporation anulat de instanta

Data publicarii: 28-11-2007 | Diverse

Curtea de Apel Brasov a anulat, luni, certificatul de descarcare de sarcina arheologica, emis de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pentru exploatarea Masivului Carnic de la Rosia Montana. Hotararea este definitiva, astfel ca galeriile romane si pre-romane unice sunt din nou protejate. Anularea certificatului de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic este o grea lovitura pentru compania romano-canadiana care vrea sa exploateze la Rosia Montana cel mai mare zacamant auro-argintifer din Europa, mare parte din rezervele de aur fiind in acest masiv muntos.


Rosia Montana

Carnic este protejat conform legislatiei romanesti in vigoare ca patrimoniu cultural de interes national din cauza galeriilor romane si pre-romane. Cu toate acestea, Ministerul Culturii si Cultelor a emis in 2004 un certificat de descarcare de sarcina arheologica, prin care a fost revocat statutul de protectie al Masivului Carnic, decizia fiind determinata de intentia Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de a exploata bogatele rezerve de aur din acest masiv.

ONG-ul Alburnus Maior a initiat o actiune in instanta impotriva MCC in februarie 2004 pentru a demonstra ca nu exista nici o baza stiintifica si legala pentru certificatul de descarcare emis. Intr-o prima instanta, pe data de 21 iunie 2005, Curtea de Apel Alba a admis actiunea Alburnus Maior si a anulat certificatul de descarcare de sarcina arheologica. Din considerente ce au tinut de procedura dezbaterilor in prima instanta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis pe data de 11 iulie 2006 recursul declarat de RMGC si MCC impotriva hotararii de anulare si a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Brasov.

Pe de alta parte, potrivit Legii Minelor, MCC nu este autoritatea competenta pentru a permite desfasurarea activitatilor miniere in zone protejate din punct de vedere arheologic.

Purtatorul de cuvant al RMGC, Maria Tatar, nu a putut fi contactat pentru a preciza punctul de vedere al companiei referitoare la anularea certificatului de descarcare arheologica.

NewsIn