Sibiul a incasat circa 200 de mil de euro din turism de cand este Capitala Culturala Europeana

Data publicarii: 28-11-2007 | Turism

Sibiul a inregistrat venituri de aproximativ 200 milioane euro, numai din turism, in primele noua luni ale anului, datorita programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii autoritatilor locale.

Cei mai multi bani au venit de la cei peste 250.000 de turisti straini care au vizitat orasul in perioada ianuarie-octombrie 2007. Potrivit Asociatiei Judetene de Turism (AJT), un turist strain a cheltuit in medie 130 de euro pe zi, pentru cazare si doua mese pe zi. "Tarifele la cazare in Sibiu au fost, anul acesta, mai mari ca de obicei, intre 40 si 200 euro pe noapte, in functie de numarul de stele al unitatii de cazare. Noi am calculat ca doar pentru cazare, turistii au cheltuit 80-90 euro, la care se adauga alti circa 40 euro pentru alte doua mese si diverse mici cumparaturi",  a declarat directorul executiv al AJT, Csaba Gyarmati.

Conform hotelierilor, fiecare turist strain a petrecut, in medie, la Sibiu, cinci zile. Restul veniturilor au fost realizate in urma cheltuielilor facute de turistii romani. Acestia au stat in medie doua zile, au cautat cazari mai ieftine, chiar si la particulari, dar si asa au cheltuit in jur de 50 de euro/zi.

Datele autoritatilor locale arata ca Sibiul a fost vizitat pana acum de aproximativ 600.000 de turisti, din care 250.000 au fost straini. Cei mai multi vizitatori au venit din Germania, Franta, Austria, Luxemburg si Belgia.

Si vanzarea de suveniruri cu insemnele Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 a adus profituri de aproape jumatate de milion de euro. Alexandru Anca, reprezentantul firmei Print Center, care s-a ocupat de comercializarea acestor produse a declarat pentru NewsIn ca in primele zece luni au fost vandute aproximativ 150.000 de produse promotionale. "Cel mai bine s-au vandut tricourile, pixurile si brelocurile. Noi mai avem pe stoc cam inca atatea produse, pe care sunt sigur ca le vom vinde anul viitor", a spus Anca.

NewsIn