Numarul abonatilor la telefonia mobila a ajuns la 3,3 miliarde la nivel mondial

Data publicarii: 30-11-2007 | IT&C

La 26 de ani dupa lansarea primei retele de telefonie mobila, numarul abonatilor acestor servicii a ajuns la 3,3 miliarde la nivel mondial, echivalentul a 50% din populatia Globului, conform unui studiu al firmei de cercetare Informa, citat de Reuters.

Incepand din 1981, de cand a fost lansata prima retea de telefonie mobila Nordic Mobile Telephony (NMT) in Arabia Saudita, Suedia si Norvegia, sectorul de telefoane mobile a ajuns la cel mai mare volum de vanzari din domeniul electronicelor.

"Piata de telefoane mobile a depasit constant chiar si cele mai optimiste previziuni privind cresterea numarului de abonati", a declarat seful firmei de cercetare Informa, Mark Newman.

Inceputul firmei NMT in telefonia mobila a reprezentat o baza pentru succesul companiei finlandeze Nokia si a celei suedeze Ericsson.

In ultimii ani piata a cunoscut o explozie la periferia oraselelor din China si India, datorita scaderii permanente a preturilor la telefoane si apeluri, comerciantii de telefoane avand acum in vizor zonele rurale din Africa, pentru dezvoltare.

Cresterea rapida pe piata de wireless din Asia a ajutat firmele coreene Samsung Electronics si LG Electronics, la fel si cea chineza ZTE sa se situeze in top sase al vanzatorilor de telefoane mobile pe plan mondial.

"Diferenta economica dintre o piata matura si cea din tarile in curs de dezvoltare este scoasa in evidenta de diferentele intre veniturile operatorilor pe fiecare utilizator", a spus Informa.

Operatorul de telefonie mobila "3" al companiei Hutchison Whampoa  are un venit lunar mediu per client de 70 dolari in Marea Britanie, in timp ce operatorul  Hutchison din Sri Lankan obtine venituri lunare de 3 dolari pe fiecare client.

Conform unui program international din SUA Census Bureau, populatia la nivel mondial a ajuns la 6,6 miliarde de locuitori. Conform Asociatiei GSM, 2,5 miliarde de abonati folosesc tehnologia de telefonie mobile GSM. A doua tehnologie mobila din lume CDMA a atins la sfarsitul lui septembrie 421,4 milioane utilizatori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: