Romania se afla pe locul 13 in Europa dupa suprafata impadurita, doar 26% din totalul tarii

Data publicarii: 04-12-2007 | Economie

Romania ocupa locul 13 in Europa din puctul de vedere al suprafetelor impadurite, respectiv 26% din totalul teritoriului, cu 2,6% mai putin decat media europeana, a declarat, marti, ministrul mediului, Attila Korodi.

Impadurire

"Romania, din punctul de vedere al suprafetelor impadurite, se afla pe locul 13 in Europa cu 26% din totalul suprafetei. Tara noastra este, insa, cu 2,6% sub media europeana, de 29,3%. In prezent, fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de 6,5 milioane hectare, din care suprafata ocupata exclusiv de paduri e de 6,3 milioane de hectare", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, alte tari similare ca relief si conditii climatice sunt Austria - 38%, Cehia si Slovacia - 34,7%, Bulgaria cu 35,2%.

In ceea ce priveste raportul dintre suprafata impadurita a unei tari si numarul de locuitori, Romania este pe locul 10 la nivel european, cu 0,33 hectare pe locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice Finlanda, Suedia si Norvegia, care au intre 4,6 si 2,3 hectare pe locuitor.

"Pe plan mondial, suprafata minima impadurita a unei tari nu trebuie sa scada sub 25%, ceea ce insemna ca noi suntem cu putin peste aceasta limita minima stabilita", a aratat Korodi.

In ceea ce priveste suprafetele impadurite pe judete, sapte judete din Romania au suprafete impadurita sub 10% din totalul teritoriului lor, respectiv Calarasi - 4,2%, Teleorman - 5%, Constanta - 5,5%, Braila - 5,7%, Ialomita - 5,8%, Galati - 8,3% si Olt - 9,6%.

"Avand in vedere aceasta situatie, desi problema suprafetelor impadurite nu intra in atributiile Ministerului Mediului, ministerul a demarat proiectul "O masina vanduta, un copac plantat", prin care urmarim sa echilibram deficitul de vegetatie forestiera prin plantarea de copaci cu precadere in aceste judete cu probleme", a mai spus Korodi.

Proiectul a demarat cu o actiune comuna a Ministerului Mediului si a companiei Porsche Romania, prin care s-au plantat 55.000 de copaci, pe aria localitatilor Crivat, Plataresti si Mitreni din judetul Calarasi.

In opinia ministrului, astfel de programe sunt un pas catre realizarea tintei nou stabilite in legislatie de 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor pana in 2010 si 26 de metri patrati de spatiu verde pana in 2013. De asemenea, realizarea de perdele forestiere reprezinta una din masurile necesare pentru combaterea frecventei fenomenelor extreme, inundatii si seceta, prevazute in proiectul strategiei anti-seceta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: