Rezerva de aur si valute a Romaniei a crescut in ianuarie la 27,62 miliarde euro

Data publicarii: 01-02-2008 | Finante-Banci

Rezerva de aur si valute a Romaniei a crescut in prima luna din acest an cu 430 milioane euro pana la 27,62 miliarde euro, ca urmare a cresterii rezervelor valutare cu 245 milioane euro, justificata de banca centrala prin rezervele minime obligatorii si venituri din administrarea rezervei.

La finalul lunii decembrie, rezervele de valute si aur la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 27,19 miliarde euro.

Cresterea de 245 milioane euro a rezervelor valutare inregistrata in luna ianuarie 2008 a fost rezultatul unor intrari de 1,039 miliarde euro reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale si altele", se arata in comunicatul publicat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Iesirile de 794,1 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, plati din contul Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", se mai arata in comunicat.

Cresterea rezervelor a fost ajutata si de aprecierea rezervelor in aur, care, desi s-au mentinut cantitativ la 103,7 tone, s-au apreciat valoric la 2,072 miliarde euro de la 1,879 miliarde euro in luna precedenta, ca urmare a evolutiei preturilor internationale.

Pana la sfarsitul lui 2008, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 1,796 miliarde euro.

NewsIn