Bancherii nu vor fi fericiti, BNR a anuntat restrictii majore

Data publicarii: 04-02-2008 | Finante-Banci

Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) nu exclude posibilitatea ca banca centrala sa ia masuri, de ordin administrativ, pentru a controla inflatia, in afara metodelor prin care BNR intervine de obicei - modificarea dobanzii cheie, operatiunile de sterilizare sau chiar interventiile pe piata valutara.

"Daca avem in vedere numai creditele exotice, care au reprezentat un sfert din cresterea soldului de anul trecut, nu putem exclude restrictii importante care ar putea fi impuse in perioada urmatoare. Pot fi masuri precum cresterea rezervelor minime obligatorii sau pot fi si alte masuri. Cert este ca bancherii nu vor fi fericiti", a mai spus Anghel.

Guvernatorul Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca  banca centrala se lupta "cu sabii de otel" pentru atingerea tintei de inflatie, insa masurile pe care le va impune in acest scop nu vor fi placute si ar putea fi resimtite ca restrictii majore.

Bancile din Romania s-au plans, in repetate randuri, de masurile aspre ale bancii centrale, precum nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii, de 40% din depozitele in valuta si de 20% din cele in lei.

O solutie prin care bancile subsidiare ale grupurilor straine evita partial plafonul impus de BNR pentru rezervele minime obligatorii este "exportarea" unei parti a creditelor in valuta catre bancile-mama. Analistii considera ca BNR nu mai poate interveni pentru a limita acest tip de externalizare a creditelor, deoarece acest lucru ar incalca angajamentele de libera circulatie a capitalului, pe care Romania si le-a asumat odata cu aderarea la Uniunea Europeana.

La sfarsitul anului trecut, inflatia anuala a ajuns la 6,57%, alimentata de scumpirea alimentelor dupa seceta din vara si de cresterea pretului petrolului. Deficitul de cont curent s-a adancit, de asemenea, pana la peste 14% din produsul intern brut si, cel mai probabil, va continua sa se largeasca, dupa estimarile pietei. In aceste conditii, increderea investitorilor straini in piata romaneasca a scazut semnificativ, determinand caderea principalilor indici bursieri si deprecierea monedei nationale. Leul a cazut, pe 24 ianuarie, la minimumul ultimilor trei ani, de 3,7695 lei/euro, o depreciere cu 4,4% fata de ultima cotatie din anul trecut, de 3,6102 lei/euro.

In acest context, banca centrala a inasprit politica monetara prin majorarea dobanzii cheie cu 0,5 puncte, pana la 8%, pe 7 ianuarie. De la acea data, BNR a organizat aproape zilnic licitatii prin care a atras lei de la banci in depozite constituite pe termene diferite, de la doua saptamani pana la cinci zile, la o dobanda egala cu cea de politica monetara.

Pe de alta parte, piata a speculat ca BNR a "avut activitate", in ultima perioada, si in piata valutara.  Rezervele valutare au crescut, in ianuarie, cu 245 milioane euro, avans justificat de BNR prin rezervele minime obligatorii si venituri din administrarea rezervei.

Cresterea rezervelor valutare a fost rezultatul unor intrari de 1,039 miliarde euro, comparativ cu iesiri de 794,1 milioane euro, care au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, plati din contul Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", potrivit datelor BNR.

"Iesirile inregistrate in ianuarie sunt cele mai mari din ultimii doi ani. In cazul unei interventii in piata valutara, BNR ar fi putut folosi doar 200 milioane euro, insa piata a fost sentimentala, a reactionat din inertie, ca si cand banca centrala ar fi fost prezenta tot timpul. In plus, in rezervele din ianuarie nu apar decat eventualele interventii de vineri pana marti (n.r. din 25 pana pe 29 ianuarie), restul fiind sume cu decontarea in februarie", a mai spus economistul de la ABN Amro, Catalina Constantinescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: