Romanii prefera sa cumpere case de vacanta la munte in detrimentul celor de pe litoral

Data publicarii: 04-02-2008 | Imobiliare

Romanii prefera casele de vacanta de la munte in detrimentul celor de pe litoralul Marii Negre, investitia intr-o casa la munte fiind mult mai rentabila decat in una situata pe litoral deoarece timpul anual de ocupare poate fi mai indelungat, considera consultantii imobiliari ai EuroMetropola.

Potrivit analistilor imobiliari, romanii sau strainii, oamenii de afaceri, managerii sau simpli angajati cu venituri de peste 1.500 euro/luna manifesta un interes tot mai mare, odata cu cresterea puterii financiare, pentru achizitionarea unei case de vacanta.

Reprezentantii EuroMetropola sustin ca acest segment al pietei imobiliare a fost intr-o permanenta dezvoltare, dar incepand cu 2007 fenomenul achizitionarii imobilelor de vacanta a luat amploare, cererea fiind intr-o continua crestere, mai ales ca rata de rentabilitate este una pozitiva.

"Casa de vacanta este o investitie profitabila din doua motive: pe de o parte atunci cand detii o astfel de locuinta nu mai depinzi de rezervarea unui hotel in perioada de varf a unui sezon, iar pe de alta parte aceasta poate aduce venituri suplimentare prin inchirierea spatiului pe perioada in care nu este locuit", sustin reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.

In ceea ce priveste locul in care romanii prefera sa investeasca, se poate spune ca cei mai multi cumparatori au tendinta de a se indrepta spre zona montana, deoarece timpul anual de ocupare poate fi mai indelungat.

In zona montana, cele mai multe investitii pe segmentul caselor de vacanta sunt atrase de Valea Superioara a Prahovei. Lista locurilor atractive este completata de Cheia si Piatra Craiului. O alta alegere buna este si zona Bran-Moeciu, care a inregistrat o crestere mare in portofoliul clientilor. De asemenea, odata cu dezvoltarea infrastructurii a crescut interesul si pentru regiunea Muntilor Apuseni, Covasna si Harghita.

"Majoritatea solicitarilor pentru achizitionarea unei case de vacanta au venit, in special, din partea categoriilor de populatie cu venituri peste medie, de peste 1.500 euro/luna, ceea ce demonstreaza ca existenta unei resedinte de vacanta este o regula impusa de standardul de viata cu pretentii", sustin reprezentantii EuroMetropola.

Interesul pentru zona montana este evidentiat si prin faptul ca in ultimele sezoane au fost demarate lucrari de constructie pentru mai multe ansambluri rezidentiale de anvergura si nu numai proiecte familiale in regie proprie.

Toate acestea au reprezentant un impuls pentru piata caselor de vacanta, dar au condus si la o crestere a preturilor la unitatile locative si la terenurile din zona montana. "Un metru patrat construit in zona montana se vinde intre 800 si 2.000 de euro, dar pretul variaza in functie de locatie, de calitatea finisajelor, de suprafata si de facilitatile oferite. Pentru vilele noi, de lux, construite pe Valea Prahovei, pretul ajunge uneori chiar si la valori de 2500 euro/mp", mai spun consultantii imobiliari.

Potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, preturile locuintelor de vacanta din statiunile de pe Valea Prahovei si judetul Brasov au crescut anul trecut cu circa 10-15%, in timp ce terenurile s-au scumpit cu 30%-50%, evolutie care se va mentine si anul acesta. "Cu toate ca Valea Prahovei si judetul Brasov conduc in topul preferintelor pentru casele de vacanta, investitorii iau in calcul si noi zone, mai putin cunoscute ca destinatii de vacanta, precum Campulung sau Piatra Neamt", spun reprezentantii companiei.

Deasemenea, si consultantii imobiliari ai companiei Eurisko estimeaza o crestere moderata a preturilor la proprietatile de pe Valea Prahovei cu un ritm anual de cel mult 10 - 15% fata de 15 - 20% in anii trecuti.

NewsIn